BAILINE

Faillissement dreigt voor restaurantketen van Jamie Oliver

De Britse tv-kok en restaurantondernemer Jamie Oliver heeft surseance aangevraagd voor zijn restaurantketen in het Verenigd Koninkrijk. Dat heeft de beroemde chef-kok dinsdag bekendgemaakt.

De Britse restaurantketen van Oliver omvat voornamelijk Italiaanse restaurants, waaronder het steakhouse Barbecoa en Jamie Oliver's Diner. Er staan 1300 arbeidsplaatsen op het spel.

'Ik ben heel erg bedroefd over deze uitkomst en ik wil graag al het personeel en onze leveranciers bedanken die meer dan een decennium met hart en ziel voor dit bedrijf hebben gewerkt', zo liet de 43-jarige restaurantondernemer in een verklaring weten.

Begin 2017 moest Oliver al zes van zijn Italiaanse restaurants sluiten. Dat het slechter ging in de horeca, weet Oliver toen aan de onzekerheid als gevolg van de uitslag van het referendum over de Brexit. Maar Britse restaurants hebben ook te maken met hoge vastgoedprijzen en concurrentie door maaltijdbezorgdiensten. Zo maakte Boparan Restaurant Group (BRG), in maart bekend ruim een derde van zijn eetgelegenheden, waaronder Giraffe en Ed's Easy Diner te sluiten. Ketens als Carluccio's, Prezzo en Strada, maar ook Gourmet Burger Kitchen sloten vorig jaar al vestigingen.

'The Naked Chef'
In Nederland ging het de afgelopen jaren ook niet heel florissant met Olivers zaken. In november 2016 ging Restaurant Fifteen Amsterdam failliet na een grote huurachterstand. Het was de eerste franchise van Jamie Olivers Fifteen Londen die in 2004 in Amsterdam zijn deuren had geopend. Een paar maanden geleden nog sloot ook Jamie Oliver's Diner in Rotterdam, nadat het slechts een jaar open was geweest. Jamie's Italian in de Rotterdamse Markthal, is nog wel open.

Nadat Oliver eind jaren 90 door een televisieploeg als kok van The Rover Café in Londen was ontdekt, kreeg hij diverse aanbiedingen voor tv-programma's. Oliver leerde de kunst van het koken van de Italiaanse chef-kok Antonio Carluccio, de 'peetvader van de Italiaanse gastronomie'. Oliver werd vervolgens bekend als 'The Naked Chef', het gelijknamige tv-programma van de BBC, omdat hij eten wilde terugbrengen tot de naakte essentie. Hij heeft ook een twintigtal kookboeken, veelal bestsellers, op zijn naam staan. De afgelopen tien jaar spant hij zich ook in om schoollunches gezonder te maken.
Bron: Het Financieele Dagblad
Beeld: Freepik/Mojo_GO


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis