Registreren

Vrouwen in Nederlandse start-ups delen lijst met seksistische investeerders

Vrouwen in Nederlandse start-ups, delen onderling een lijst met voorbeelden van seksistisch gedrag van mannelijke investeerders, schrijft Het Financieele Dagblad (FD). De lijst is anoniem en is bedoeld om investeerders bewust te maken van de ongelijke normen die voor mannen en vrouwen gelden in de start-upwereld.

De meldingen variëren van negatieve opmerkingen over moederschap en neerbuigende uitspraken over competentie, tot handtastelijkheden. Tot nu toe staan er 29 meldingen op de lijst. De mannen om wie het gaat, worden alleen als een medewerker van een zogenoemde venture-capitalfirma aangeduid of als individuele investeerder.

Eline Leijten, die zelf artiestenboekingsplatform Plugify oprichtte, besloot het initiatief te starten. De lijst is een reactie op een onderzoek van investeerders Janneke Niessen en Eva de Mol naar de financiering van start-ups. Zij concludeerden dat slechts 1,6 procent van het durfkapitaal in Nederland naar bedrijven met een vrouw aan het hoofd gaat.

Naar aanleiding van dat onderzoek werden door staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken ook maatregelen genomen. Zo werden de subsidiecommissies doorgelicht die besluiten wie innovatie- en groeisubsidies krijgen toebedeeld. Wat bleek? De commissies worden door mannen gedomineerd en worden daarom de komende jaren diverser gemaakt.
Bron: Nu.nl
Beeld: Freepik


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis