BAILINE

Intertoys-franchisers willen zelf verder

Dertig franchisenemers van Intertoys overwegen een overstap naar retailorganisatie Euretco deelt Het Financieele Dagblad (FD). De franchisers zijn niet tevreden over het contractvoorstel van de Portugese nieuwe eigenaar Green Swan en voeren ‘verkennende gesprekken’ om onder Euretco een eigen speelgoedketen op te zetten.

Volgens de franchisers kunnen zij onder het Portugese Green Swan minder speelgoed buiten de organisatie om te kunnen kopen. In het verleden kochten ze zo’n twintig procent zelf in, maar onder de Portugezen wordt dat fors minder, waardoor het afstemmen van het assortiment op lokale omstandigheden moeilijker wordt. Bovendien wil Green Swan een franchisebijdrage heffen als percentage over de gehele omzet, in plaats van alleen over de inkoop die bij de moederorganisatie wordt gedaan. Eigen inkoop zou daarmee onaantrekkelijker worden gemaakt.

Online 
Daarnaast zullen de franchisenemers klaarblijkelijk niet meeprofiteren van de onlineverkopen, laat een betrokken franchisenemer weten aan RetailNews: “Er is in het contract en de onderhandelingen geen sprake van een samenspel; geen gelijkwaardige relatie tussen franchisegever en franchisenemer.” De groep bestaat volgens hem veelal uit oudere franchisenemers met een hoge omzet, die al generaties lang in de retail actief zijn. 

Green Swan zegt verbaasd te zijn over de opstelling van de ondernemers. Daarover zegt een woordvoerder: “Wij geven de franchisenemers juist meer vrijheid en willen samen met hen weer een nieuwe toekomst voor Intertoys mogelijk maken."

Intertoys werd na het faillissement in februari begin vorige maand overgenomen door Green Swan. Van de 286 eigen filialen worden er zo’n 120 open gehouden. Daarnaast hoopten de Portugezen alle honderd franchisewinkels, die buiten het faillissement vielen, voor de formule te behouden. 
Bron: Het Financieele Dagblad/RetailNews


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis