Crystal Marbles

Achtergrond: Franchisers beschuldigen Intergamma van afnemen bonussen

Een groep prominente franchisenemers van Intergamma beticht het bedrijf van gesjoemel met de resultaten en het heimelijk afromen van inkoopbonussen. Zij vroegen de Ondernemingskamer donderdag om een onderzoek in te stellen. Het moederbedrijf van doe-het-zelfketens Gamma en Karwei maakt zich volgens hen schuldig aan wanbeleid.

Intergamma is de inkooporganisatie van de 389 bouwmarkten in Nederland en België. Als grote klant krijgt het bedrijf kwantumkorting van zijn leveranciers. Die inkoopbonussen worden verdeeld onder de franchisenemers.

Afspraken
Volgens de franchisers was de afspraak dat de kortingen geheel worden doorgegeven. Intergamma heeft het geld echter deels gebruikt om kosten van de organisatie te betalen. De franchisers zeggen dat zij dat tot voor kort niet wisten. Zij voelen zich misleid, omdat zij tientallen miljoenen euro's zijn misgelopen.

Ondertussen loopt er al een arbitragezaak waarbij Bourrelier Group (één van de franchisenemer) claimt dat Intergamma €100 mln teveel aan kortingen heeft ingehouden.

Intergamma is het niet daarmee eens zegt dat de franchisenemers wel degelijk wisten dat de kortingen werden afgeroomd om de rekeningen te kunnen betalen. De onderneming verwijt de franchisers dat zij misbruik maken van het procesrecht. "Dit verzoek is niet op redelijke grond gedaan", stelt de advocaat van Intergamma.

Bourrelier Group
Intergamma haalt met name uit naar BG Retail, eigendom van de Bourrelier Group van de Franse selfmade multimiljonair Jean-Claude Bourrelier. Met zo’n 75 Gamma’s en Karwei’s in Nederland en België geldt Bourrelier als de belangrijkste franchisenemer van Intergamma.

Volgens Intergamma voert Bourrelier een vendetta tegen de top van het bedrijf, waarbij vooral topman Harm Jan Stoter het moet ontgelden. "Naar verluidt heeft de heer Bourrelier zijn team carte blanche gegeven om ertoe te leiden dat de heer Stoter het veld ruimt", zei de advocaat van Intergamma.

Bourrelier verweet Stoter al eens dat hij 'Stalinistische methoden' gebruikt 'om zijn macht te behouden'. Echter, in 2017 oordeelde de Ondernemingskamer dat van machtsmisbruik door de top van Intergamma geen sprake was.

Loopgravenoorlog
Kern van het conflict tussen Intergamma en Bourrelier is de uitkoop van de Ierse franchisenemer CRH, in 2018. Stoter wilde dat Intergamma zelf de winkels van de Ieren zou overnemen en drukte dat plan door, ondanks verzet van Bourrelier en de zeven andere franchisers die nu een enquête willen. Daarna ontstond een loopgravenoorlog, waarbij Bourrelier Intergamma bestookte met tientallen informatieverzoeken.

Naar eigen zeggen stuitte Bourrelier toen op de bedragen die Intergamma al jaren afroomt van de inkoopbonussen. Intergamma blijkt bovendien na 2009 operationeel verlieslatend te zijn, legde de advocaat van BG Retail uit aan de Ondernemingskamer. Om toch het gegarandeerde dividend van 12% aan de aandeelhouders uit te kunnen keren, pompte de onderneming de resultaten op, door een deel van de inkoopkortingen achter te houden.

Dat ging volgens Bourrelier om veel geld. In 2017 roomde Intergamma zo'n €38 mln af. Uit de jaarrekeningen valt dat niet op te maken. Die houdt Intergamma bewust zo vaag mogelijk, mede omdat ook de concurrentie meekijkt.

Welles nietes
De sleutelvraag is of de boze franchisers dat wisten, of redelijkerwijs hadden kunnen weten. Ja, zegt Intergamma. De franchiseovereenkomst is helder en Bourrelier en de andere boze franchisers moeten zich in allerlei bochten wringen om die in hun voordeel uit te leggen. Nee, zegt een voormalige commissaris van Intergamma, die jarenlang namens Bourrelier in de rvc zat. Ja, zegt een andere ex-commissaris. Ja, zeggen ook de overige franchisers. Maar voor de toekomst van Stoter en zijn medebestuurders telt nu vooral wat de Ondernemingskamer hierover gaat zeggen.
Bron: Het Financieele Dagblad, Jeroen Bos


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis