Crystal Marbles

Conflict laait opnieuw op bij doe-het-zelf-gigant Intergamma

Intergamma, het moederbedrijf van de doe-het-zelf-ketens Gamma en Karwei in Nederland en België, wordt aanstaande donderdagmiddag opnieuw voor de Ondernemingskamer gesleept door zijn belangrijkste minderheidsaandeelhouder en franchisenemer. BG Retail, eigendom van de Bourrelier Group van de Franse selfmade multimiljonair Jean-Claude Bourrelier, eist donderdag dat de Ondernemingskamer ingrijpt bij Intergamma en 'onmiddellijke voorzieningen' treft.

Agenda

Dit blijkt uit de maandagmiddag gepubliceerde agenda van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof. De advocaten van beide partijen reageren tot nu toe niet op verzoeken van deze krant om een toelichting. Advocatenkantoor Allen & Overy staat de eisende partij van het kamp-Bourrelier bij. Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek verdedigt het gedagvaarde Intergamma.

Bij BG Retail en Intergamma was maandagmiddag geen commentaar verkrijgbaar op de aankomende rechtszaak. De beursgenoteerde Bourrelier Group laat weten geen commentaar te kunnen geven omdat de zaak onder de rechter is.

De aankondiging van een nieuwe procedure voor de Ondernemingskamer toont in elk geval dat de al jaren woekerende ruzie tussen Bourrelier en de Intergamma-directie weer in alle hevigheid is opgelaaid. 'Het bedrijf was eind vorig jaar al tot op het bot verdeeld en in die situatie is daarna niets veranderd,' aldus een betrokkene.

Inkoopkortingen
Beide kampen traden al eerder voor de Ondernemingskamer tegen elkaar in het krijt. In die procedure in 2017 schilderde een groep boze franchisenemers Intergamma-ceo Harm Jan Stoter af als een alleenheerser die alle mogelijke middelen in zou zetten om zijn zin door te drijven. In de reeks procedures tussen beide kampen loopt momenteel ook een arbitragezaak over de ruim €100 mln aan inkoopkortingen die Intergamma ten onrechte niet met zijn franchisenemers zou delen. Dit geschil maakt donderdag geen deel uit van de zaak voor de Ondernemingskamer.

Bronnen rond het conflict die anoniem willen blijven, melden dat de Bourrelier Group donderdag de Ondernemingskamer zal verzoeken om onderzoekers opdracht te geven een enquête uit te voeren naar mogelijk wanbeleid bij Intergamma. Deze procedure zou in het verlengde liggen van de procedure die partijen in 2017 al voor de Ondernemingskamer voerden. Het wanbeleid zou te vinden zijn in de wijze waarop Intergamma de verschillende aandeelhouders informeert en behandelt. De Bourrelier Group zou daarbij achter worden gesteld bij andere aandeelhouders en franchisenemers.

389 bouwmarkten
Met zo'n 75 Gamma's en Karwei's in België en Nederland geldt de Bourrelier Group als de belangrijkste franchisenemer van Intergamma. Bourrelier opereerde eerder onder de naam Bricorama. Intergamma heeft in totaal 303 bouwmarkten in Nederland en 86 in België, die vrijwel allemaal worden uitgebaat door franchisenemers. Het hoofdkantoor in Leusden regelt het assortiment, de promotie en de webwinkels.

Een belangrijke bron van het conflict tussen Bourrelier en Intergamma-topman Stoter is de uitkoop van het Ierse bouwbedrijf CRH, dat een belang in Intergamma had. Bourrelier en zeven andere franchisenemers van Intergamma wilden niet meedoen met het plan dat Stoter voor deze uitkoop had. Maar deze oppositie moest het met 18% van de aandelen afleggen tegen de meerderheid die Stoter in 2017 steunde. Sindsdien is Intergamma in tweeën gespleten. In de strijd tussen beide kampen wordt donderdag in een openbare zitting weer een nieuwe veldslag uitgevochten.
Bron: Het Financieele Dagblad


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis