Registreren

Ondernemen in België, nét even anders

Heb jij als ondernemer wel eens getwijfeld over België? Het is dichtbij en er wordt voor een groot deel dezelfde taal gesproken, logisch dus om met je internationale plannen België als eerste aan te doen. Want, Ctr-C Ctr-V toch?

Niet helemaal. België is een totaal andere markt dan Nederland. Het zit hem met name in de cultuur aldus Thomas van Vliet van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). "Nederlanders zijn graag direct en meteen duidelijk. Belgen zijn veel terughoudender in het begin." Het advies van Van Vliet, die bedrijven met uitbreidingsplannen in de Benelux met adviezen bijstaat, is dan ook om niet meteen te tutoyeren, maar respect te tonen en te proberen het vertrouwen van de Belgische zakenpartner te winnen. "Ga eerst lunchen, probeer een band op te bouwen. Als je eenmaal een relatie hebt, heb je aan een Belgische partij wel vaak een partner for life."

Het imago van Nederlandse ondernemers in België is volgens Van Vliet goed. "Afgezien van dat we als direct worden ervaren, vinden Belgen ons prettige handelspartners. Het is voor ons ook het tweede handelsland, na Duitsland. België is een kansrijk land voor Nederlandse ondernemers om te starten."

Bron: NU.nl


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis