BAILINE

Dieprode cijfers voor HEMA

Warenhuisketen HEMA heeft het vorige jaar af moeten sluiten met een nettoverlies van 30,9 miljoen euro. Eenmalige lasten door een herfinanciering en een mogelijke verkoop van de keten zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor het verlies. Zonder deze kosten, in totaal 23 miljoen, zou het verlies minimaal geweest zijn laat Topman Tjeerd Jegen weten. In 2016 werd een verlies van 26,2 miljoen genoteerd.

Wel werd er voor het eerst in vijf jaar tijd weer winst geboekt; in het derde en vierde kwartaal werden zwarte cijfers geschreven. Verder werd bekend dat de omzet in het vierde kwartaal met 3,8% is gestegen. De totale omzet over 2017 kwam uiteindelijk uit op 1,2 miljard euro. De like-for-like omzet groeide met 2,1 procent, terwijl het genormaliseerd ebitda opliep naar 123,7 miljoen euro. De brutomarge werd verhoogd naar 46,5% wat kwam door een betere inkoop en het sluiten van outlets.

In het buitenland groeit HEMA erg hard, vorig jaar werden maar liefst 25 winkels geopend. In Frankrijk, waar de omzet met 20% opliep, werden 20 van de 25 vestigingen geopend. Dit jaar gaan vestigingen open in Oostenrijk en het Midden-Oosten. Eigenaar van HEMA, Lion Capital is nog steeds druk op zoek naar een koper voor het bedrijf. Onderhandelingen zou stil liggen omdat potentiële kopers ernstige twijfels hebben over de kracht van het herstel van HEMA.

 

 

Bron: Retailnews / FD.nl


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis