BAILINE

HEMA franchisers winnen kort geding

Een gevoelig nederlaag voor HEMA. Het geld dat bestemd is voor de kosten van internetverkopen mag niet ingehouden worden bij de franchisers van de warenhuisformule. De rechtbank heeft dat bepaald in een kort geding dat afgelopen dinsdag plaats vond, schrijft De Financiële Telegraaf.

Twee jaar geleden werd al middels een schikking met de franchisenemers een conflict beslecht over de verdeling van leveranciersbijdragen. De keten zou 23 miljoen terugbetalen maar besloot een jaar later even 5,2 miljoen euro in te houden als ‘bijdrage in de kosten voor e-commerce’. Volgens de belangenclub van de franchisers gaat dit volledig tegen de afspraken in, omdat afspraken op het gebied van e-commerce eerst zouden worden geëvalueerd en HEMA met een onderbouwing van de kosten zou komen.

Volgens HEMA houdt de belangenvereniging zich te veel bezig met het verleden en te weinig met de toekomst. De formule geeft aan dat de franchisecontracten voor de opkomst van e-commerce zijn en er daardoor onvoldoende rekening is gehouden met internetverkopen. Hema concludeert dat franchisenemers wel willen profiteren maar niet willen mee betalen.

De rechter is het met de franchisers eens dat controle op de rekeningen vanuit het hoofdkantoor onmogelijk was. Spoedig volgt een uitspraak van een bodemrechter in de zaak over de onlinevergoeding.

In een tweede rechtszaak eist de belangenvereniging dat HEMA de franchiseovereenkomsten voor kleine vestigingen verlengt. HEMA zou hebben laten weten deze overeenkomsten te willen ontbinden omdat het mogelijk zelf deze winkels wil uitbaten.

 

Bron: De Financiële Telegraaf / RetailNews


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis