Crystal Marbles

Machtsstrijd bij Intergamma

Gamma/Karwei-moeder Intergamma en aandeelhouder Bricorama hebben al enige tijd ruzie omtrent de plannen om grootaandeelhouder CRH uit te kopen. De verhoudingen met de franchisenemers zijn inmiddels behoorlijk verziekt schrijft Het Financieele Dagblad. De meerderheid schaart zich achter het moederbedrijf, toch is 20% van de franchisers het niet eens met de plannen om de Ierse grootaandeelhouder CRH uit te kopen.

De aandelen van CRH, dat een belang van 46 procent heeft en 221 winkels uitbaat, zouden samen met de eigen aandelen in een onafhankelijke stichting worden ondergebracht. De aankoop wordt betaald via een combinatie van eigen middelen, een vendor loan van CRH en een banklening. Binnen vijf tot zeven jaar wil het concern achter Gamma en Karwei de leningen terugbetalen, onder meer via een korting op de winstuitkering van de andere aandeelhouders. 

Bricorama is het daar niet bepaald mee eens, om de rede dat de aandeelhouders geen extra stemrecht vergaren met het doen van de investering. Ook een nieuw voorstel waarbij de stichting een kleiner belang had, werd meteen van tafel geveegd.

Donderdag troffen de kemphanen elkaar en gaf Bricorama aan dat Intergamma-topman Harm Jan Stoter zijn plan wil doordrukken, ook al is dat tegen het belang van de franchisenemers in. Uiteindelijk pleitte hij voor het aanstellen van een functionaris om het proces te bespoedigen of anders een onderzoek naar de gang van zaken te doen.

Uit een alternatief plan, dat vlak voor de rechtszaak werd ingediend blijkt dat Bricorama het voorstel doet om de franchisenemers zelf de bouwmarkten over te laten nemen en deze onder te brengen bij Intergamma. Laatstgenoemde ziet dit niet zitten omdat hiermee Bricorama een meerderheidsbelang kan krijgen. De advocaat van Intergamma voegt er aan toe dat volgens hen Bricorama uit is op de macht en dat het een ongewenste situatie is.

 

Bron: FD.nl


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis