Crystal Marbles

Onrust bij Gamma door vertrek aandeelhouder

Aandeelhouder van Intergamma, CRH, wil de aandelen van de hand doen. De Ierse partij die net geen helft van de aandelen in bezit heeft van DHZ-moeder Intergamma komen niet tot een gepaste oplossing met de overige aandeelhouders.

Met 49,8% van de aandelen in handen, en met het uitbaten van 155 franchisevestigingen van Gamma en zus Karwei heeft CRH het plan opgevat om de aandelen te verkopen. De andere aandeelhouders zijn gerechtigd om deze over te nemen. 

De ‘overige’ aandeelhouders zijn de winkeluitbaters, die 221 winkels in bezit hebben en bij elkaar goed zijn voor 43,9% van de aandelen. De Intergamma directie heeft zelf 6% in handen en stelde voor dat de aandelen van CRH over zouden gaan naar de winkeluitbaters. Een bedrag van 140 miljoen zou hiervoor over een periode van 7 jaar voor worden betaald. 

De directie wil deze aandelen onderbrengen in een stichting met onafhankelijke bestuurders die het bijbehorende stemrecht hebben. De winkeleigenaren zien dat niet zitten omdat ze bang zijn dat dit slechts handpoppen worden van de directie. De winkeluitbaters pleiten voor vernietiging van de aandelen waardoor hun eigen zeggenschap omhoog zal gaan. De ondernemers laten weten: Als we betalen, willen we meer bepalen”. 

Het Franse Bricorama speelt ook nog een rol in het verhaal. Bricorama heeft over 3% van de aandelen een controlerende functie en baat in totaal 75 vestigingen van Gamma uit in Nederland en België. Er zou achter de schermen al gewerkt worden aan de verkoop van Spaanse en Franse winkels waarna enkel nog Belgische en Nederlandse winkels zouden overblijven. De kans is dus vrij groot dat ook deze winkels verkocht zullen worden, en het voor Bricorama niet interessant is om fors te investeren in een overname van aandelen van CRH. 

Kortom; wordt vervolgd…

 

Bron: RetailDetail


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis