BAILINE

New York Pizza - geen fastfood maar restaurant?

Fastfood of restaurantketen? Dat is de grote vraag die de bestuursrechter in Amsterdam mag beantwoorden.

Pizzaketen New York Pizza wil in de Ferdinand Bolstraat een nieuwe vestiging openen, maar de gemeente wil daar niets van weten. Volgens het bestemmingsplan is er geen ruimte voor een fastfoodgelegenheid. New York Pizza ziet dit niet als een probleem, daar waar de formule zichzelf als restaurantformule betiteld.

Foodservicewatcher Ubel Zuiderveld zegt tegenover de NOS dat er over valt te twisten; volgens de wet valt het gros van de vestigingen onder de detailhandel omdat ze bezorgen en geen zitplaatsen bieden.

Wanneer een horecagelegenheid nou onder fastfood of restaurant valt lijkt nogal verwarrend. Zuiderveld licht toe: “De term fastfood is geen wettelijke term, er zitten wel officieus allerlei criteria aan. Want er is vaak geen bediening aan tafel en je moet bestellen aan de toonbank.

Bij het indelen van een zaak in categorieën gebeurd ook veel op gevoel. Zuiderveld zegt tegenover de NOS dat er vergelijkbare formules zijn waar je pizza wel geserveerd wordt en uit een steenoven komt. Mogen zij zich daar dan wel vestigen? Gevoelsmatig zal het meer een restaurant zijn maar overheden kunnen niet op basis van gevoel acteren. Een ander goed voorbeeld vindt hij McDonald’s. In Nederland vindt iedereen het fastfood, maar het is een restaurant.

Wordt vervolgd…

 

Bron: NOS


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis