Registreren

Hoe deze snackbar al 17 jaar hamburgergigant Wendy’s tegenhoudt

Wereldwijd is Wendy’s de derde grootste (na McDonald’s en Burger King) hamburgerketen. De multinationale franchiser is in maar liefst 65 landen actief en zou graag uitbreiden naar de Benelux. Maar er is één klein probleempje: in Zeeland bestaat al een snackbar met de naam Wendy’s. 

Zeeuwse snackbar houdt moedig stand
In het pittoreske centrum van Goes in Zeeuws Vlaanderen opende Raymond Warrens in 1988 zijn eigen snackbar. Hij vernoemde het naar zijn dochter Wendy. Een paar jaar later legde hij ook het merkrecht voor Wendy’s voor de gehele Benelux vast.

Toen de Amerikaanse fastfoodketen vestigingen wilde openen in de Benelux probeerde het ook de merknaam vast te leggen. Maar rechters oordeelden in meerdere instanties dat er al een Wendy’s in Nederland bestond. Daardoor dreigt nu ook de Europese registratie van de merknaam voor de Amerikanen in het honderd te lopen. 

Strijd met franchiseketen duurt voort
De fastfoodketen nam een duur advocatenkantoor in de arm, maar dat mocht nog niet baten. Al is de strijd nog niet gestreden. Ook tegen de laatste uitspraak van de rechter in Middelburg is de keten in beroep gegaan. Binnen anderhalf jaar wordt er een uitspraak verwacht.

Een belangrijk argument van de Amerikanen is dat het gebruik van een merknaam door ‘één klein snackbarretje’ niet onder ‘normaal gebruik’ zou vallen. De advocaat van Warrens bevestigde daarop tegen de Volkskrant dat de snackbar binnenkort uitbreidt naar Zierikzee: ‘Dan kunnen ze dat argument ook niet meer gebruiken.’

Eigenaar Warrens bezweert intussen dat het hem om het principe gaat en niet om het geld: “Niemand hoeft mij te vertellen wat ik op mijn gevel zet.” Bedrijfsleider Albert van der Hoek kan er de humor wel van inzien: “Ze hadden zeker niet verwacht dat zo’n Zeeuwse boerenlul ze al twintig jaar dwarszit”, zegt hij tegen de Volkskrant.

 

 


Reactie


Reacties

  • Anoniem

    Flink balen, zeg... Ik ben niet heel erg van de fast food, maar als ik moet kiezen ga ik toch zeker voor Wendy's...! Ik vroeg me al een tijdje af waarom die niet in NL zat. Ik snap ook niet dat ze de beste man niet een dusdanige zak met geld bieden waar hij gewoon geen nee tegen kán zeggen. Is vast een stuk goedkoper dan al die rechtzaken.

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis