BAILINE

Blut op zijn 65e: Het bijzondere verhaal achter de KFC

Of je nu van Kentucky Fried Chicken (KFC) houdt of niet: de ontstaansgeschiedenis van de fastfoodketen is op zijn minst bijzonder te noemen. Lees hier hoe Kolonel Harland Sanders honderden keren faalde voordat hij een succesvolle miljoenenbusiness bouwde.

Wilt u mijn kippenvleugels misschien proberen?
Kolonel Sanders was altijd al een fervent liefhebber van kip. Door de jaren had hij zijn recept met gefrituurde kip geperfectioneerd als kok bij een tankstation op het platteland van Kentucky. Zijn familie en vrienden werden er graag op getrakteerd. Sanders geloofde zo in zijn recept dat hij er een restaurantketen op wilde baseren.

Alleen hoe doe je dat als 65-jarige?
Sanders besloot om in zijn auto met een bak kip van deur tot deur en restaurant tot restaurant te trekken. Hij had namelijk geld van een investeerder nodig. Zelf had hij niet meer dan zijn maandelijkse bijstandsuitkering van ongeveer honderd dollar. Wie zou er net zo enthousiast worden van zijn kiprecept als hijzelf en zijn familie?

Het bleek geen eenvoudige opdracht.

Wie gelooft er in een pensionado zonder geld?
Stel je voor dat een ondernemende Nederlandse AOW’er bij je aanbelt om zijn kiprecept te proeven. Zou je hem serieus nemen als zakenpartner? Of denken: ‘Ach, grappig, wat een gekke oude man’.

Het Amerikaanse publiek bleek in ieder geval niet zo enthousiast over de pogingen van Sanders. Maar liefst 1009 keer (volgens eigen zeggen) werd de deur voor hem dichtgegooid. Niemand wilde in zijn idee investeren. Maar de 1010’e keer bleek iemand enthousiast.

Sta daar een moment bij stil:

1009 keer ‘nee’ horen, en tóch doorgaan!

‘Ik hoef slechts 5 cent per portie’
Sanders had een restaurant in Utah gevonden dat wel graag zijn kiprecept wilde proberen. Wat hij daar voor wilde hebben?

Slechts één nickel (5 dollarcent) per verkochte portie.

Of het goed liep?
De verkopen van het restaurant stegen dat jaar met maar liefst 75%

(en dat kwam dus alleen door Sanders’ kip!)

En de rest is geschiedenis
Toen het succes eenmaal bewezen was, wilde natuurlijk wel meer restaurants het kiprecept van Sanders kopen. Twaalf jaar na de oprichting waren er al 600 KFC franchises. Sanders verkocht de formule (voor, naar huidige maatstaven omgerekend, 15 miljoen dollar) en trad daarna nog jaren op als het herkenbare publieke gezicht van de KFC.

En waarom heet ‘ie eigenlijk kolonel? Had Sanders in ‘t leger gezeten?
Nee, de staat Kentucky was zo onder de indruk van de ondernemingszin van Sanders dat ze hem de eretitel van ‘kolonel’ gaven.


Reactie


Reacties

  • INTO Franchise

    Dank voor je reactie Nils! Wie weet ;-) hou onze site en socials goed in de gaten! Groeten, Team INTO Franchise

  • Nils van der Knaap

    Leuk artikel! Komen er meer van deze succesverhalen?

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis