Crystal Marbles

'17.000 banen verloren in detailhandel door té strenge regels'

Detaillisten zouden 12% meer personeel aannemen als er minder risico’s voor de werkgever zouden zijn. Zo blijkt uit recent onderzoek van branchevereniging INretail. In totaal zou het om 17.000 banen gaan. “Dit is bizar. Duizenden banen zijn mogelijk, maar werkgevers durven het niet aan. Hetzelfde hoor ik van collega’s uit andere sectoren. De politiek heeft met regelgeving werkgevers kopschuw gemaakt. Er staat een rem op de banengroei,” aldus directeur Jan Meerman van INretail. 

Doorstroom naar vaste contracten stokt
Uit het onderzoek, dat werd gehouden onder ruim 500 werkgevers in de mode-, sport-, schoenen- en woondetailhandel, kwamen deze bezwaren in de wetgeving naar voren bij het aanbieden van een vast contract:

  • Ontslagprocedures bij vast contract (78%)
  • Verplichte transitievergoeding (61%)
  • Re-integratiekosten bij ziekte (59%)
  • Loondoorbetalingsverplichtingen bij langdurige ziekte (52%) 

In totaal stelde 84% van de winkeliers zich door de wet- en regelgeving belemmerd te voelen bij het aanbieden van een vast contract aan tijdelijke krachten. Hierdoor stokt de doorstroom, zo stelt de branchevereniging.

Tweederde werkgevers behoefte aan extra FTE
Volgens de branchevereniging zouden werkgevers wel graag meer vaste krachten aannemen nu de economie zich weer in een stijgende lijn bevindt. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 65% van werkgevers in de non-foodretailbranche behoefte zou hebben aan (extra) medewerkers en dat kan in totaal voor 12% meer werkgelegenheid zorgen. Dat komt neer op 17.000 fulltime banen. Door de huidige regelgeving kiezen werkgevers nu eerder voor het aannemen van nieuwe tijdelijke krachten in plaats van de huidige krachten door te laten stromen naar een vast contract. 

Signaal aan de politiek voor versoepeling regels
INretail ziet in de resultaten uit het onderzoek een duidelijk signaal naar de politiek. In het regeerakkoord tussen de VVD, D66, CDA en GroenLinks zou er nog rekening mee moeten worden gehouden. 

Directeur Meerman: “Drempels die banengroei dwarsbomen, moeten eruit. De duur van de loondoorbetaling bij ziekte moet worden aangepakt en de ontslagprocedures en -vergoedingen moeten eenvoudiger. De scheve verdeling van verantwoordelijkheden moet worden aangepakt. Een oplossing is te vinden in meer balans tussen de risico’s die werkgevers en werknemers dragen.”


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis