Registreren

Merken ten onder

Het bijna ondenkbare gebeurde in 2016: V&D, bijna 130 jaar een begrip in Nederland, ging failliet. Ook schoenengigant MacIntosh Retail Group en de sportketens Perry Sport en Aktiesport moesten eraan geloven. Tienduizenden werknemers kwamen op straat. Een overzicht van 8 ketens die 2017 niet hebben gehaald.

1. V&D
Na het faillissement van 31 december 2015 was 2016 het jaar dat warenhuisketen V&D definitief uit het straatbeeld verdween, ruim tienduizend werknemers achterlatend. De keten, verzwakt door de uitverkoop van vastgoed en in handen gekomen van buitenlandse investeerders, kon het winkelpubliek niet meer verleiden en er was een gebrek aan investeringen. Eind 2016 zitten nog 3000, vooral oudere ex-V&D'ers, zonder werk.

2. MacIntosh Retail Group
De naam MacIntosh Retail Group zegt niet veel. Maar merken als Scapino, Dolcis, Invito en Manfield die onder deze keten vielen, waren bekend bij het grote publiek. Het Maastrichtse bedrijf haalde omzetten van 640,3 miljoen en had ruim 11.000 medewerkers. De keten was een samenwerking tussen de Nederlandse Staatsmijnen en het Britse Dunlop Rubber. Dit concern speelde te traag in op veranderend consumentengedrag en miste de aansluiting naar het online winkelen. 

De verkoop van bedrijfsonderdelen had geen effect en met het faillissement van een aantal dochtermaatschappijen was de ondergang compleet. Scapino heeft een doorstart gemaakt met Ziengs. Manfield ging verder als onderdeel van Sacha. Van de zestig Dolcis winkels gingen er twintig verder als filiaal van Nelson Schoenen.

3. Perry Sport en Aktiesport
Het domino-effect zette door: ook de Unlimited Sports Group, eigenaar van Perry Sport (meer dan 70 winkels) en Aktiesport (ruim 180 winkels), viel om. USG had veel 'shop-in-shops' in V&D en de schoenenzaken van Scapino, toen die sloten viel een deel van de omzet weg. Voor de 2500 medewerkers (waarvan zo'n 1800 in Nederland) regelde de curator een doorstart bij JD Sports Fashion die veel vestigingen overnam.

4. Foto Klein
Foto Klein ging ten onder aan de online koopdrift; 25 procent van de verkopen gaat via internet. Als kleinere partij is het lastig om je met service en een vertrouwd gezicht te onderscheiden. De naam Foto Klein is verdwenen, maar een deel van de werknemers bleef aan het werk. Branchegenoot Kamera Express nam XL winkels van Foto Klein over.

5. Mitra Slijterij
Het faillissement van het moederbedrijf M. Dirkzwager kwam door boekhoudfraude bij slijterijketen Mitra. ABN Amro ontdekte de fraude toen voor deze dochteronderneming een miljoenenkrediet werd aangevraagd. De bank weigerde het krediet, wat het einde betekende voor het drankenconcern. Dirkzwager Groep, opgericht in 1879, had al jaren last van dalende verkopen en toegenomen concurrentie. Mitra, met 169 winkels een van de grootste slijterijketens van het land, kon eind juli een doorstart maken. Ook andere onderdelen van Dirkzwager maakten een doorstart.

6. McGregor Fashion Group
De McGregor Fashion Group, de keten achter modemerken McGregor, Gaastra en de winkelformule Adam kwam net niet tot een faillissement. Vier aandeelhouders redden het bedrijf van de ondergang. McGregor (omzet 325 miljoen euro, 1200 medewerkers, 150 eigen winkels en 200 shop-in-shops) maakte een doorstart als Doniger Fashion Group. Zeker tweehonderd oudere werknemers werden ontslagen.

7. Marks & Spencer
Het Britse Marks & Spencer maakte in november bekend alle eigen vestigingen op het Europese vasteland te sluiten. Het is de tweede keer, in 2001 trok het bedrijf zich ook al uit Nederland terug.

8. MS Mode
MS Mode, CoolCat en Sapph, onderdeel van CoolInvestments, ging failliet. De keten telde 400 vestigingen. Er werkten 2.300 mensen. Begin september werd bekend dat MS Mode zou voortbestaan in afgeslankte vorm. CoolInvestments en investeerder GA Europe sloten daarover een akkoord. In Nederland blijven 95 winkels geopend, in België gaat MS Mode door met 24 filialen.

 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis