Registreren

Stevigere positie voor franchisenemers dankzij gedragscode

Minister Henk Kamp van Economische Zaken gaat de Nederlandse Franchise Code (NFC) definitief bindend verklaren. Door de gedragscode krijgen franchisenemers een stevigere positie in de machtsverhouding vergeleken met franchisenemers. Het is nog niet duidelijk of de code voor alle franchisers gaat gelden, of dat er ook uitzonderingen zijn.

Inzicht in de cijfers van franchisegever
Een bepaling in de NFC stelt dat een geïnteresseerde ondernemer voldoende inzicht moet krijgen in de solvabiliteit en financiële positie van de franchisegever. Daarbij gaat het onder andere om het overhandigen van de winst- en verliesrekening. Nu gebeurt dat vaak nog niet omdat franchisegevers deze cijfers als concurrentiegevoelig beschouwen.

Eerlijkere verdeling risico’s
Ook mag een franchisegever niet meer te veel risico bij de franchisenemer neerleggen. Nu komt het volgens critici nog te vaak voor dat ondernemers met alle schulden blijven zitten.
Volgens sommige constructies is een mislukt franchiseavontuur zelfs lucratief voor de franchisegever: Hij kan immers een nieuwe startvergoeding incasseren van een andere ondernemer, terwijl hij het goedkoop teruggekregen interieur weer duur doorverkoopt.

Beter afgesproken overleg
Ook het overleg tussen franchisegevers en -nemers moet beter, stelt de gedragscode. Zo moet er duidelijk worden afgesproken waarover de vertegenwoordiging van franchisenemers het advies- en stemrecht hebben. Voor onderwerpen die een materieel effect hebben op de bedrijfsvoering van het collectief van franchisenemers, is in beginsel altijd toestemming nodig van de vertegenwoordiging van franchisenemers. 

Ook verplichtingen voor franchisenemer
Het is niet alleen maar eenrichtingsverkeer in de nieuwe gedragscode voor franchisers. Zo is er bijvoorbeeld de verplichting voor franchisers om te blijven investeren in hun onderneming. Een argument als “Ik ga al bijna met pensioen, daar heb ik geen zin meer in.” is niet meer geldig.

Gedragscode te streng voor franchisegevers?
Kritiek op de nieuwe code is er ook. Onder andere vanuit de Nederlandse Franchise Vereniging (NFV). Bijvoorbeeld over de bepaling waarin staat dat de franchisegever periodiek moet verantwoorden welke tegenprestaties hij levert voor de franchisevergoeding. Deze zou de commerciële bedrijfsvoering beperken. Ook zijn er twijfels over de regel die stelt dat een franchisegever inzicht moet geven in zijn financiële cijfers aan een potentiële franchisenemer. Dit zou buitenlandse partijen afschrikken.

 

 


Reactie


Reacties

  • Dick Schuitema

    Dit artikel stamt uit 2017. Is hier al meer over bekend? Wat zijn de laatste ontwikkelingen?

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis