Registreren

Prinsjesdag: 6 veranderingen voor ondernemers in 2017

Prinsjesdag. Hoeden, een Glazen Koets en de troonrede. Naast al die tradities zijn er ook de harde cijfers van de miljoenennota en de rijksbegroting. Wat staat ons ondernemers in 2017 te wachten aan nieuwe plannen?

1. Vennootschapsbelasting omlaag

Vanaf 1 januari 2018 wordt de schijf van 20 procent belasting vergroot van de eerste € 200.000 tot de eerste € 250.000. Die groeit door tot € 350.000 in 2021.

2. Pensioen DGA

Bouwde jij een pensioen in eigen beheer op als directeur-grootaandeelhouder (DGA)? Die complexe regeling vervalt. Je hebt de kans om met een mooie fiscale regeling jouw pensioen af te kopen.

3. Autobelastingen

Voor leaseauto’s met CO2 uitstoot groeit de bijtelling door naar 22 procent. Volledig elektrische auto’s krijgen in 2017 een extra prikkel met een bijtelling van maar 4 procent.

4. StartupDelta2020

Er komt 50 miljoen Euro om de groei van startups te stimuleren:

1: € 27 Miljoen voor versoepeling van de gebruikelijkeloonregeling voor oprichters van

een startup. Als DGA hoef jij jezelf de eerste 3 jaar nog alleen een minimumloon te geven.

2: € 23 Miljoen beschikbaar om samen met private investeerders te investeren in startups en het MKB.

5. Financiering voor Innovatie

Verder zet het kabinet in op verbetering van de toegang tot financiering voor het MKB:

Aanvullend Actieplan MKB-financiering: Maximaal € 2,5 miljard voor versterking van het eigen vermogen en verbreding van het financieringsaanbod.

Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO): Dit richt zich op MKB-ers die innoveren en willen doorgroeien. WBSO doet dit via compensatie van een deel van de loonkosten en andere kosten voor een onderzoeksproject. Het ontvangt extra budget en een krijgt een versimpelde aanvraagprocedure.

Toekomstfonds: Dit is voor innovatieve MKB'ers die zich bezighouden met onderzoek voor toekomstige generaties rondom onderwerpen zoals voedsel en energie. Vanaf 2018 komt hier jaarlijks € 5 miljoen voor vrij. Het heeft al een startkapitaal van € 200 miljoen.

6. 2,5 Miljard Euro Minder regeldruk

Het kabinet zegt in 2017 zijn doelstelling waar te maken om de regeldruk voor bedrijven, professionals en burgers met € 2,5 miljard te verminderen.

Weinig nieuws ZZP-er

Ondanks deze vooral positieve maatregelen is er helaas weinig aandacht voor de ZZP-er. Dit is jammer, want er moet nog genoeg moet gebeuren. Denk maar aan de onduidelijkheid rondom de modelovereenkomst.

Wil jij weten wat er in 2016 al veranderd is voor ondernemers? Klik hier! 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis