BAILINE

Wat doet de Brexit voor startende ondernemers?

Met slechts 51,9 procent stemden de Britten om uit de EU te treden. En zo veroorzaakte een kleine meerderheid grote gevolgen. Twijfel je als startende ondernemer of dit roet in het eten gooit als je net begint, lees dan vooral verder.

Moeilijk investeren na Brexit
Hoe gaat de wereld -en de EU in het bijzonder- er straks uitzien? De Britten schrikken nu toch van hun besluit om te vertrekken. Sommige fanatieke nee-stemmers willen nu opnieuw een referendum uitspreken. 

Dit drastische besluit brengt uiteindelijk veel onrust in het land. Multinationals en de wereldbeurzen pikken dit op. Ze kunnen besluiten het Verenigde Koninkrijk te verlaten. Wat ze in sommige gevallen ook doen. Dit kan voordeel opleveren, omdat ze dan naar Nederland uit kunnen wijken. Denk bijvoorbeeld aan Aziatische bedrijven die zich nu bezinnen op vestiging in Amsterdam.

Verder levert de Brexit wel een probleem op, want het maakt het land instabiel. Want handel is allemaal gebaseerd op vertrouwen. Heeft de beurs geen vertrouwen in een Brits bedrijf, dan heeft het Britse bedrijf minder financiën en zal jouw product minder snel kopen. Dat ga je dus zeker merken.

Ondertussen duurt het zeker minimaal twee jaar voordat deze ietwat besluiteloze situatie verdwijnt. En er misschien –hoop je- weer rust komt in het Verenigd Koninkrijk. Wat dat gaat brengen, is onzeker.

Gedane zaken nemen geen keer
Welke potentie heeft dit land voor jouw startende onderneming? Lastig te zeggen. Want door de brexit wordt het sowieso moelijker om jouw producten naar Groot-Brittannië te exporteren. 

Dat heeft te maken met verdragen die herschreven moeten worden. Het is dus moeilijk vast te stellen wat er wettelijk is vastgelegd als je iets wil im- of exporteren.

Ook zal hun zwakkere munteenheid er voor zorgen, dat Britse bedrijven zelf minder financieel krachtig zijn. Ze zullen dus ook niet snel iets importeren wat jij aan wilt bieden.

Start je dus een bedrijf in de landbouw, win en exporteer je delfstoffen voor Groot-Brittannië, of heb je een onderneming in de maakindustrie. Het is allemaal erg lastig om je in dan in het Verenigd Koninkrijk te bewegen.  Het vertrouwen in de economie is namelijk weg, de munteenheid zakt en het is maar de vraag of jouw doelgroep straks geld heeft spullen bij je te kopen.

Meer vissen in de zee
Maar voor jou als franchisenemer of ondernemer zwemmen er vast nog wel meer vissen in de zee. Dus laat ons je helpen met zoeken naar een goede formule. Voor advies neem je gemakkelijk contact met ons op.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis