Registreren

Franchise van de dag: KFC

KFC - Een franchise om je vingers bij af te likken.

Het recept van de beroemde Kolonel Sander’s is 1 van de best bewaakte geheimen ter wereld. Op gelijke voet met dat van Coca Cola. Maar dit stopt KFC niet jaarlijks miljarden van zijn kipmaaltijden te verkopen aan even zovele blije klanten.

KFC’s cijfers

KFC is 1 van de grootste en succesvolste franchises ter wereld. 

  • Met een jaaromzet van 16 miljard euro en 12 miljoen klanten per dag.
  • De Kolonel en zijn geheime recept zijn vandaag in meer dan 115 landen te vinden met maar liefst 17.000 vestigingen.
  • 90% hiervan zijn franchises.
  • China is KFC’s grootste markt.
  • In Nederland hebben we al 50 KFc’s. De eerste opende in 1972 in Rotterdam.

KFC - lekker sinds 1930

De franchise heeft een geschiedenis terug daterend van 1930. Toen opende Harlan Sanders zijn eerste restaurant, Sanders Court & Cafe, in een benzinepomp in Corbin, Kentucky, USA.

Zijn kip, voorbereid met dezelfde 11 soorten kruiden en specerijen als nu, was zo’n hit dat meneer Sanders zelfs tot honorair kolonel werd benoemd. Dit als beloning voor zijn grote invloed op de lokale keuken.

Een handdruk en een stuiver

In 1952 werd KFC een franchise. Dit was in partnerschap met een zekere Pete Harman uit Salt Lake City. Met een stevige handdruk spraken Sanders en hij af, dat KFC een stuiver ontving voor elke verkochte kip door meneer Harman.

KFC franchise vandaag

Vanwege het gigantische, globale bereik van de kip franchise kocht PepsiCO, moederbedrijf van Pepsi, KFC in 1986. Later stootte PepsiCo deze af als onderdeel van een nieuw bedrijf Yum! Brands.

Yum! Brands is nu een reus in de fastfood wereld en is naast KFC ook het moederbedrijf van franchises als Pizza Hut en Taco Bell.

 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis