Registreren

Zorg, Is daar wel in te ondernemen?

De laatste jaren heeft iedereen het over ondernemen in de zorg. Het lijkt wel of ondernemen de haarlemmerolie is voor veel problemen in de zorg. Ik weet niet veel van de zorg en iets over ondernemen. In dat licht vraag ik mij, luisterend naar de discussies, weleens af of ondernemen in de zorg niet wordt verward met ondernemend gedrag. Woorden als eigen verantwoordelijkheid, zelfwerkzaamheid, en zelfredzaamheid zijn daarbij kernbegrippen en die gelden niet alleen voor ondernemers.

Zorgverzekeraars lopen voorop als het gaat om het propaganderen van meer ondernemerschap. Tegelijkertijd mag er niet echt reclame worden gemaakt. Daarnaast mag het klanten ook niet écht gemakkelijk worden gemaakt om gebruik te maken van zorg. Niet helemaal onterecht zijn verzekeraars bang dat de ondernemersdrift extra kosten met zich meebrengen. Zorgverzekeraars overigens, die zelf onderne­men, polissen verkopen (met o.a. fysiotherapie als bonus) terwijl ze zelf actief zijn in de fysiotherapie (b.v. Achmea Health Centra).

Eigen verantwoordelijkheid, zelfwerkzaamheid, en zelfredzaamheid begint waarschijnlijk wel bij ondernemers. Ik ben ervan overtuigd dat échte ondernemers in de zorg een verschil zullen gaan maken. Zij zullen door de goede mentaliteit gaan trekken en duwen aan bestaande processen. Ondanks dat je niet actief mag laten weten hoe goed je product is en dat je moet stoppen als we limiet is bereikt, zullen ondernemers succesvol kunnen zijn.

Vrijwel alle zorgwerkers hebben een prima taakopvatting en zijn begaan met het lot van individuele cliënten en de totale branche in de breedste zin van het woord. Daar moet niets van worden weg genomen. Voeg er echter zaken aan toe als (lokale) marketing, management, sales, ICT, (groei) strategie, businessplan, financiën en ondernemen in de zorg wordt opeens reëel en haalbaar. Belangrijk verschil is dat bij de ondernemer de tevredenheid van de cliënt vooropstaat. Kwaliteit is, net als in ‘echte’ bedrijven een gegeven en mag als vanzelfsprekend worden beschouwd. Steeds meer wordt zal echter moeten worden gestuurd op de beleving van de klant (cliënt of patiënt). Voor de zorg betekent dat dus dat service, hygiëne, oogcontact, comfort van de wachtkamer, uitstraling etc. net zo relevant zijn als de kwaliteiten van de behandelaar of medische vaardigheden van de (zorg)ondernemer. Zonder het probleem simpel voor te stellen, betekent het dat je vooral in staat moet zijn om een bedrijf te exploiteren.

Terug naar beperkingen in de zorg! De beperkingen zijn precies waar een ondernemer het verschil maakt. Als de vraag naar het éne product terugloopt, gaat de goede ondernemer na denken over een ander product. Als er wegomleggingen zijn dan hangt hij verwijsborden op en als er concurrentie toeneemt, gaat hij op zoek naar een nieuw concurrentievoordeel.

Als ondernemen eenvoudig was, dan werd iedereen ondernemer. Juist omdat er barrières te slechten zijn, juist omdat de toekomst ander gedrag vraagt en juist omdat er een nieuw elan nodig is liggen er kansen te over. Franchising kan daarbij een katalysator zijn. Het maakt dat juist de begeleiding en coaching op, voor de zorg nieuwe terreinen als marketing, management, sales, ICT, (groei) strategie, businessplan en financiën goed geregeld is.

Paul van Wageningen

Franchise Match


Reactie


Reacties

  • Twan van Brussel

    Geweldig interessant thema! Hoe kan je succesvol zorgondernemen in een franchise concept? Er zijn in het bos van gelukzoekers diverse succesvolle cases beschikbaar! Zelf ervaring met jonge franchise club De Nederlandse Zorg Bemiddelaar. Zie www.dnzb.nl. Informatie? Meer informatie: zie website of stuur bericht via mijn LinkedIn profiel. Gr. Twan van Brussel, Zorg ondernemer | franchise specialist.

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis