Registreren

Populariteit franchiseformule blijft groeien

Voor veel ondernemers is het de ideale oplossing: je eigen bedrijf beginnen onder de naam van een bekend franchisemerk zoals Etos, Subway, Expert of Bruna. Franchising heeft veel voordelen voor de ondernemer en is populairder dan ooit. De afgelopen tien jaar is het aantal franchisezaken in Nederland bijna verdubbeld tot zo’n dertigduizend. En nog altijd zijn veel franchiseketens op zoek naar ondernemers die een nieuw filiaal willen openen. Wat is toch de aantrekkingskracht van franchising?

Franchiseformule
Het moderne franchisesysteem is ontstaan in de Verenigde Staten. De uitvinder van de naaimachine, Isaac Singer, wordt beschouwd als de grondlegger van franchising. Hij introduceerde in 1851 een systeem van regionale vertegenwoordigers die werkten met franchisecontracten. Pas een eeuw later ontstonden grote ketens zoals McDonald’s en Burger King.

Inmiddels zien we franchising in zo’n beetje iedere branche. Naast horeca en detailhandel hebben ook dienstverleners de kracht van franchising ontdekt, zoals makelaardijen en zorgaanbieders. Er zijn inmiddels zo’n zeshonderd franchiseketens actief in Nederland.

Voordelen
Voor een ondernemer heeft franchising veel voordelen. Om te beginnen koopt de franchisenemer een beproefde formule. De ondernemer hoeft in veel gevallen niet te knokken voor naamsbekendheid, want iedereen kent het franchisemerk vaak al. Een naam die bekend is bij alle consumenten in Nederland schept vertrouwen. Succes verzekerd!

Daar komen nog allerlei praktische voordelen bij. De organisatie regelt alles voor de winkel. De winkelformule ligt vast, dus de franchisenemer hoeft zich niet druk te maken over de inrichting en het assortiment van de winkel. Alles wordt geregeld door het moederbedrijf. De keten biedt ook ondersteuning op het gebied van logistiek, reclame en communicatie.

Hoe wordt je franchisenemer?
Om een franchisezaak te mogen openen word je eerst beoordeeld door de franchiseketen. Je vertegenwoordigt immers een merk dat zorgvuldig is opgebouwd. Ben je betrouwbaar, heb je de benodigde expertise en servicegerichtheid? Als je het vertrouwen van de franchisegever hebt gewonnen, komt het aan op de financiering.

Als ondernemer koop je de franchiseformule. Niet iedereen heeft de benodigde investering ergens op een spaarrekening staan, maar ook daarmee kan de franchiseketen je helpen. De franchise heeft afspraken met de bank waardoor het makkelijker is om krediet te krijgen en samen de deal rond te krijgen.

Risico
De franchise helpt je dus met alle belangrijke stappen in het traject om een franchisezaak te openen. Het moederbedrijf geeft ook advies en ondersteuning om de omzet te vergroten. Maar uiteindelijk ben je zelf helemaal verantwoordelijk voor het succes van de winkel. Je bent zelf de eigenaar en als de zaken niet goed gaan, komt het verlies voor jouw rekening.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis