Registreren

Meten is weten, ook je onbewuste brein.

Millennials vormen de grootste groep van ondernemers wereldwijd. Onderzoek wijst uit dat vele op een bepaald moment in hun carrière het imposter syndroom ervaren. Mensen die last hebben van het imposter syndroom, leggen de lat pijnlijk hoog voor zichzelf en staan niet stil bij hun eigen prestaties. Hoe goed ze ook invulling geven aan hun werk, hoeveel afgeronde opleidingen of welgemeende complimenten ze ook ontvangen, ze zijn voortdurend bang door de mand te vallen omdat ze twijfelen aan hun eigen kwaliteiten.

Er ligt echter een veel groter gevaar op de loer: je capaciteiten overschatten. Zonder gepaste trots een enorm zelfvertrouwen hebben. En de meesten van ons zijn aan de biologische wolven overgeleverd en overdrijven hun inspanningen zonder er bij na te denken.

Maar waar komt die overmoed vandaan?
In de sociale psychologie is illusoire superioriteit een fenomeen waarin we ons bovengemiddeld beschouwen als het gaat om, nou ja, bijna alles. Mensen met deze illusoire superioriteit leven in een waanidee, waardoor ze zich gelukkig voelen ondanks zwakke kanten en minpunten. Uit studies is naar voren gekomen dat mensen die zich blij en gezond voelen hun omgeving vaak vertekend waarnemen. Zij zien de wereld en zichzelf rooskleuriger dan ze in werkelijkheid zijn. De verklaring is eenvoudig. Realisten denken vaak aan hun eigen tekortkomingen en aan ellende die ze kan overkomen, waarvan je niet vrolijk wordt.

Paradoxaal genoeg, hoe incompetenter iemand is, des te extremer hun vooringenomenheid van zichzelf. De reden hiervoor is simpel: incompetente mensen zijn incompetent in het meten van hun tekortkomingen. Deze manifestatie is ook wel bekend als het Dunning-Kruger-effect. Een goed voorbeeld is de  documentaire Behind The Curve. Deze docu gaat over ‘Flat Earthers’, mensen die geloven dat de aarde plat is. De flat earth-gemeenschap heeft een aanzienlijk aantal volgers en de ideeën van deze groep staan lijnrecht tegenover wetenschappelijke bevindingen en verklaringen. Hier kun je zien hoe het Dunning-Kruger-effect mensen zodanig kunnen beïnvloeden dat ze de leiders van de platte aarde-complottheorie blindelings volgen.

Als je je blinde vlek als ondernemer niet zichtbaar maakt en verbetert, is het risico aanzienlijk dat je je gestelde doelen niet haalt. Om te slagen, moet je je illusoire superioriteit zien te ontwapenen. Lees hier hoe je je voortgang objectief en effectief kunt meten.

Meet je bekwaamheid en realiteit
Of je nu bent ondergedompeld in de dagelijkse werkzaamheden of juist een nieuwe vaardigheid aanleert, door te meten en te analyseren kun je uit je hoofd blijven. Zelfs voor schijnbaar onmeteljke bezigheden, weten we uit illusoire superioriteit dat je waarschijnlijk zult denken dat je productiever bent dan je in werkelijkheid bent. Het meten van tijd, geschreven woorden of telefoongesprekken geeft inzicht een houdt je bewust en realistisch.

  • Volg en analyseer je dagelijkse communicatie en kijk naar het effect ervan. Deze eenvoudige metingen, hoewel klein, geven inzicht in jouw voortgang en of je op de goede weg bent om jouw maandelijkse doelen te bereiken.
  • Kies iets om te meten waarvan je weet dat het je in de richting van jouw doelen zal brengen.
  • Probeer je nieuwe klanten aan te trekken? Omarm netwerken en bereik elke dag een bepaald aantal nieuwe mensen, of neem de telefoon op en begin met bellen.
  • Als je een nieuwe vaardigheid adopteert meet dan de minuten of uren die je elke dag besteedt aan het trainen van jezelf of het uitoefenen van je beroep.

Werk volgens een vaste werkwijze
Weersta de drang om om te gaan met hoe je je voelt. Voor de meesten van ons geldt dat we we bepaalde triggers of een dagelijks ritueel nodig hebben om in de juiste flow te komen. Zodra je bent begonnen met het meten van je output, kun je de gegevens bekijken en telkens aanpassingen maken opdat je vaker met de juiste dingen bezig bent.

Laat het imposter-syndroom u niet in de weg zitten
Natuurlijk is het is belangrijk dat het imposter syndroom je ondernemersdrift niet in de weg staat. Echte meters maak je als je realistisch en feitelijk met jezelf omgaat. De stelregel is: streng vooraf, mild achteraf. Dus als het even niet lukt, complimenteer je voor de poging en probeer het gewoon opnieuw.


Reactie


Reacties

  • Kees van Dam

    Mooi artikel.

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis