Registreren

Een franchise versus eigen bedrijf; wat kies jij?

Start jij een geheel nieuwe onderneming en ga jij daarmee voor de volledige vrijheid van een eigen bedrijf? Of sluit je aan bij een bewezen, succesvolle franchiseformule en wordt jij een franchisenemer? Om je te helpen kiezen, beantwoorden wij de belangrijkste franchise-vragen voor jou. 
 
Wat is franchising? 
Als franchisenemer werk jij samen met de franchisegever. Tegen een vergoeding maak jij gebruik van een al bewezen, succesvolle formule. Hierdoor kent de klant jouw merk en is hiermee vertrouwd. Daarnaast regelt de franchisegever veel zaken zoals marketing, inkoop en de inventaris.  
 
Zijn alle franchises hetzelfde? 
Er zijn zachte en harde franchiseformules. Bij de harde is veel vastgelegd, terwijl je bij de zachte meer vrijheid het.  
 
Hoe kies ik de juiste franchiseformule? 
Er zijn vele soorten franchises. Neem daarom de tijd voor een secure selectie. Kijk rond op Into Franchise en maak een voorselectie, bezoek daarnaast zoveel mogelijk franchises en praat met andere franchisegevers en –nemers. Maak uiteindelijk een top vijf en kies daaruit.  
 
Is een franchise duur? 
Nee, dat hoeft niet. Franchisegevers vragen vaak om een instapbedrag, maar het is een investering waarvoor jij veel terugkrijgt. Denk aan training, ondersteuning en uiteraard de waarde van de merknaam. De hoogte van de entree fee varieert per franchiseformule en soms is het zelfs gratis. Onderzoek, ken de kosten en weet wat jij hiervoor terugkrijgt. Oftewel wat is jouw ROI (Rendement Op Investering)? Ook geven sommige franchisegevers een startkrediet en verstrekken banken sneller een lening. En als startende ondernemer is alle hulp welkom...  
 
Zijn er voorwaarden aan verbonden? 
De voorwaarden leggen de franchisegever en jij samen vast in de franchiseovereenkomst met rechten en verplichtingen, maar ook de taakverdeling. Daarnaast bestaat de Nederlandse Franchise Code. In deze code staan de gedragsregels voor franchisegevers en franchisenemers bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een franchiseovereenkomst. Evenals de rechten en plichten van beide partijen. 
 
Hoe word ik franchiser? 
Passie is fundamenteel voor jouw succes en daarom moet jij goed weten wat je wilt doen. Dus of jij nou aansluit bij een franchise of toch een eigen bedrijf start; het is hard werken, maar lonend.  


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis