BAILINE

Zeven woorden die succes in de weg staan

Fransen zeggen: “C'est le ton qui fait la musique.” Oftewel: het is de toon die de muziek maakt. Want woorden, en daarmee hoe iets gezegd wordt, is bepalend voor hoe iets opgevat wordt; woorden zijn van grote invloed op uw succes als ondernemer. Dus ga twijfels uit de weg (en ‘twijfelwoorden), behoud uw zelfvertrouwen en het vertrouwen van de klant(en). And remember: “Ik doe het!” in plaats van “Ik probeer het!”. 
 
1. Misschien 
Ja of nee, maar allesbehalve 'misschien'. Als ondernemer moet u zeker zijn van uw besluiten, want als u onzeker bent, vertrouwt de klant het niet en grijpt uw concurrent zijn kans én uw klant.  
 
2. Gewoonlijk 
Bij ondernemers laat ‘gewoonlijk’ ruimte voor twijfel. Een voorbeeld? Simpel: “Gewoonlijk doen wij zus en zo, maar...”. Kortom: met gewoonlijk geeft u geen 100% garantie aan uw gesprekspartner. 
 
3. Zullen 
Een ondernemings- of bedrijfsplan aan het schrijven? Ga woorden zoals 'zullen' uit de weg, want deze drukken net zoals ‘misschien’ en ‘gewoonlijk’ onzekerheid uit, zelfs bij de meest simpele zinnen. Kijk maar:

-
Na het indrukken van de knop gaat de computer aan.
- Na het indrukken van de knop zal de computer aangaan.

Bij de tweede zin lijkt het alsof u hoopt dat de computer aangaat, in plaats van dat u hiervan overtuigd bent. 
 
4. Toch 
'Toch' is een onnodige toevoeging die twijfel uitdrukt, toch?
Twijfelt u? Vraag dan naar de mening van uw gesprekspartner door bijvoorbeeld te zeggen “Wat vindt u hiervan?”.
 
 
5. Waarschijnlijk 
In de zakenwereld is ‘waarschijnlijk’ een indicatie van een voorspelling, in plaats van een zekere uitkomst. Hierdoor lijkt het alsof u niet weet waar u het over heeft, want als u het wel wist, dan gaf u een duidelijk antwoord. Zie het verschil: 

- Waarschijnlijk is het binnen twee maanden klaar.
- Het is binnen twee maanden klaar.

6. Als 
'Als' drukt een wens en een excuus uit, want “Als dit, dan dat...”.
Als laat zien dat u geen controle heeft en hoopt op een wonder. Wel, stop met dromen, want het is tijd om de realiteit te confronteren en uw droom waar te maken met hetgeen u tot uw beschikking heeft. 
 
 
7. Echt/werkelijk 
Met ‘echt’ of ‘werkelijk’, probeert u iets te benadrukken, maar werkt hierbij twijfel. Waarom? Omdat u geen onderbouwing geeft en daarmee machteloosheid uitstraalt. 
 
Dus twijfels? Weg ermee! 
Verwijd twijfelwoorden, doe u onderzoek en weet waar u het over heeft, én dan heeft u al die woorden überhaupt niet nodig!  


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis