BAILINE

Zo voelt jouw nieuwe werknemer zich welkom!

Is jouw business enigszins up & running, dan kan jij binnen de kortste keren groeien. En daarbij horen ook nieuwe werknemers. Maar net zoals bij jouw onderneming, is het zaak om de nieuwe werknemers eveneens up & running te krijgen. Immers, hoe sneller zij zich welkom voelen, des te sneller zij productief aan de slag gaan. Hoe? Franchise Partners deelt tips.  
 
Het lijk vanzelfsprekend, maar geef altijd een korte rondleiding. Zelfs als overduidelijk is waar de toiletten zich bevinden, hoe het koffieapparaat werkt en hoe jullie worstelen met de printer. Uiteraard vergeet je tijdens zo'n rondleiding nogal wat, vooral details. Dus zorg voor een 'buddy', oftewel een contactpersoon, tot wie de nieuwe werknemer zich gedurende de eerste periode altijd kan wenden. Hij of zij heeft zo een mentor op de werkvloer en als het even meezit, leert de al gesettelde collega eveneens van zijn of haar nieuwe collega.  
 
Maar kennismaken eindigt niet bij een rondleiding en contactpersoon, juist omdat tijdens een voorstelronde mogelijk veel namen (en informatie) voorbij komen, is het interessant om lunchdates te organiseren tussen de oude en nieuwe collega's. Eventueel gezamenlijk, of juist individueel. Waarom? Zo weet de nieuwe werknemer snel wie wat doet en bij wie voor wat aan te kloppen.  
 
Daarnaast is het zaak om de nieuwe werknemer te laten zien waar jullie het allemaal voor doen; ongeacht haar of zijn functie. Dus neem jullie nieuwste 'aanwinst' mee op klantbezoek. Ook al hoeft de werknemer zelf niets te doen, hij of zij krijgt zo wel een indruk van de mogelijke uitdagingen welke het werk met zich meebrengt.   
 
En uitdagingen zijn ook terug te vinden in eigen worden met het nieuwe werk; vraag de nieuwe werknemer om bijvoorbeeld een presentatie tijdens de wekelijkse teambijeenkomst over een uitdagend onderwerp welke enige voorbereiding vergt. En indien jullie gebruik maken van online projecttools, is het belangrijk om online betrokken te blijven. Dus vraag de werknemer om het invullen van de biografie en vergeet niet om bijvoorbeeld een groepsbericht uit te sturen met een fun fact over de nieuwe werknemer, bijvoorbeeld een sportpresentatie of iets dergelijks.  
 
Tot slot; een presentje doet wonderen. Het klinkt wellicht ongewoon, maar een cadeautje voor de nieuwe werknemer is mogelijk winning voor het hele team. Een koffiezaak om de hoek? Geef bijvoorbeeld een waardebon om de eerste weken collega's kan trakteren op een drankje. 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis