Crystal Marbles

Wanneer ziet de belastingdienst mij als ondernemer?

Je wilt ondernemen, dus je gaat ondernemen en daarmee ben je een ondernemer; of toch niet? Een inschrijving bij de Kamer van Koophandel betekent niet automatisch dat de Belastingdienst jou als ondernemer ziet. Zij stellen bepaalde voorwaarden waaraan moet worden voldaan wil jij profiteren van fiscale voordelen voor ondernemers. Wat zijn de voorwaarden? Franchise Partners neemt jou mee in de wereld van de Belastingdienst. 

Heb je voldoende kapitaal? 
Een ondernemer hoort te kunnen investeren om bijvoorbeeld verzekeringen af te sluiten, reclame te maken en eventueel mensen in te huren. Maar kapitaal is eveneens belangrijk wanneer het even minder gaat met de onderneming. Een groot kapitaal is geen harde eis, maar wel één van de factoren waar de Belastingdienst rekening mee houdt. 

Hoeveel winst maak je? 
Het is een zeldzaamheid om een onderneming alleen voor de leuk te runnen. Het doel, zo meent in ieder geval de Belastingdienst, is ook om winst te maken. Maak jij na jaren nog steeds structureel verlies of een erg kleine winst? Dan is de kans daar dat de Belastingdienst jou niet als ondernemer ziet. 

Hoe zelfstandig ben je? 
Schijnzelfstandigheid is een hot topic in de media en de politiek. Voormalige werknemers die door hun voormalige werkgever als zzp’er worden ingehuurd en nog steeds op dezelfde manier werken, zijn volgens de Belastingdienst geen zelfstandigen. Ben jij in staat om de werkzaamheden uit te voeren zoals jij dat zelf wilt en indien gewenst uit te besteden aan iemand anders? Dan ziet de Belastingdienst jou eerder als ondernemer. 

Steek jij genoeg tijd in jouw onderneming? 
Er is een verschil tussen een hobbyproject en een onderneming runnen. Daarom heeft de Belastingdienst het urencriterium opgesteld. Kort gezegd: minimaal 1225 uur per jaar dien jij aan jouw onderneming te besteden om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen. 

Hoeveel opdrachtgevers heb je? 
Heb je maar één opdrachtgever? Dan loop je als bedrijf een groot risico wanneer deze wegvalt. De Belastingdienst vindt dan ook dat je ernaar moet streven meerdere opdrachtgevers te hebben. Een stelregel is minimaal drie. Maar dit verschilt natuurlijk per sector en product of dienst. 

Promoot jij jouw onderneming? 
Nieuwe opdrachtgevers trek je aan via jouw eigen netwerk, maar ook door promotie. Daarom kijkt de Belastingdienst of jij jouw onderneming naar buiten toe bekend maakt. Bijvoorbeeld via een eigen website, Social Media en online, maar ook media, (offline) reclame en zelfs briefpapier. 

Loop je ondernemersrisico? 
Een ondernemer loopt per definitie risico. Bijvoorbeeld omdat opdrachtgevers niet betalen voor geleverde diensten en jij afhankelijk bent van vraag en aanbod van de markt. Wellicht niet het leukste criterium, maar wanneer jij risico loopt, ziet de Belastingdienst jou eerder als ondernemer. 

Wil je het zeker weten? 
Nog steeds twijfels of de Belastingdienst jouw business als onderneming ziet? Check op de website van de Belastingdienst de Ondernemerscheck.

Beeld: Freepik/'Sosiukin'

Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis