BAILINE

Vanuit huis ondernemen? Check deze tips!

Een onderneming runnen is ook mogelijk zonder bedrijfspand, met name als start-up is (een ruimte in) jouw eigen huis prima, maar houd wel rekening met de volgende zaken... Into Franchise je helpt vooruit! 
 
1. Verzekering
 
Een privé-inboedelverzekering is er niet voor bedrijfsmiddelen dan wel doeleinden, ook al staan deze in jouw eigen huis. Dus overweeg of een aparte zakelijke verzekering nodig is.  
 
2. Bestemmingplan
 
Een huis is in eerste instantie bedoeld om te wonen. Om een bedrijf aan huis te beginnen, is toestemming van de gemeente nodig. Over het algemeen wordt een toestemming voor bepaalde branches eerder verleend. En houd daarbij rekening met het volgende: 
- Je mag slechts een deel van de woning, bijvoorbeeld de studeerkamer, voor bedrijfsactiviteiten gebruiken.  
- Je mag geen overlast veroorzaken met de werkzaamheden.  
- Er mogen geen klanten naar het woonhuis komen.  

3. Belasting
Eveneens is het belangrijk om rekening te houden met de veranderingen voor inkomstenbelasting en btw-afdracht. Denk daarbij aan het splitsen van de woning in een woon- en bedrijfsgedeelte. Huren? Check eerst de huurovereenkomst erop na. Ben je zelf de eigenaar en heb je een hypotheek? Kijk dan naar de bepalingen in de hypotheekovereenkomst.

 
4. Rekening
 
Als ondernemer ben jij verplicht om een zakelijke administratie bij te houden. Grotere bedrijven hebben hier aparte afdelingen voor of besteden het uit, maar als starter kun jij er ook voor kiezen om het zelf te doen. Een eenvoudige manier om te voorkomen dat privé- en zakelijke administratie hopeloos door elkaar gaan lopen, is om een zakelijke rekening te openen wanneer jij met jouw onderneming start. 
 
5. Werkplek 
Wat is de beste kamer om te gaan werken? Idealiter is er voldoende licht en kun je zonder afleiding aan de slag. Zorg sowieso voor een werkplak waar jij op de voor jou meest geschikte manier aan de slag kan. Wonen er meerdere mensen in huis? Spreek dan samen duidelijke regels af. Bijvoorbeeld: Wanneer de deur van de werkkamer dicht is, wil ik niet worden gestoord.  
 
6. Online 
Een algemene tip voor het starten van een onderneming: als kersverse ondernemer wil jij natuurlijk online gevonden (kunnen) worden. Daarbij horen een website, Social Media en ook niet onbelangrijk: een vermelding op Google Maps. Via Google Mijn bedrijf Meld jij eenvoudig jouw bedrijf aan.  
 
7. Ondernemingsplan  
En uiteraard; schrijf een ondernemingsplan. Wat is de markt welke jij wilt gaan bedienen en is er überhaupt voldoende vraag naar jouw product of dienst? 
Beeld: 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis