Crystal Marbles

Bescherm jouw onderneming tegen cyberaanvallen!

Heb jij jouw online activiteiten beveiligd? Een simpele, maar o zo belangrijke vraag. Want de gevolgen kunnen immens zijn. Denk bijvoorbeeld aan de hoge boetes die de wet 'Meldplicht datalekken' met zich meebrengt. Dus neem het zekere voor het onzeker en bescherm jouw onderneming (jezelf en jouw werknemers) tegen cyberaanvallen. Into Franchise deelt vier tips! 
 
1. Versleutel alle gevoelige data  
Waar sla jij de BSN-nummers van je werknemers op en wat doe jij met persoonlijke gegevens van klanten? Haast elke onderneming heeft te maken met gevoelige gegevens, dus zorg ervoor dat alle data is versleuteld. Inderdaad: alle data. Waarom? Omdat het omslachtig is om handmatig uit te zoeken welk Excelbestand wel of niet te beveiligen en daarmee de kans groot is dat iets over het hoofd wordt gezien zoals de cache van jouw mailbox. O ja, vergeet ook niet om de computer of laptop automatisch uit te laten loggen bij een paar minuten inactiviteit, want anders kunnen kwaadwillenden alsnog proberen toegang te krijgen tot de versleutelde data.  
 
2. Maak veiligheid een integraal onderdeel van het bedrijfsbeleid  
Databeveiliging is een prioriteit voor het hele bedrijf, dus zorg voor een officieel beveiligingsbeleid waarin staat welke online activiteiten wel en niet zijn toegestaan op de apparaten van de onderneming; bijvoorbeeld welke bestandstypen mogen als bijlage worden geopend? Een goede manier om hacks te voorkomen, is om werknemers te verbieden hun persoonlijke mail te openen op het werk. En praat sowieso met een IT-specialist voor de specifieke maatregelen binnen jouw onderneming 
 
3. Wat is het worst-case scenario?  
Wat kan er allemaal misgaan, wat zijn de zwakke punten in jouw beveiliging en welke mogelijke, manieren hebben hackers om belangrijke informatie te stelen? Trek een middag uit (of hoelang nodig is) om de worst-case scenario’s voor jouw onderneming uit te puzzelen. Lees jezelf in op onderwerpen als cyberfraude, phishing en malware, maar ook hacken van contentmanagementsystemen zoals WordPress en vraag hulp! 
 
4. Vergeet fysieke sloten niet!  
Een ingenieus hackerscollectief kan data stelen, maar een schoonmaker(ster) of een rondneuzende concurrent ook. Dus zorg er daarom voor dat jouw data ook fysiek beveiligd is; een slot op de deur naar de serverruimte en fysieke sloten waarmee computers aan een bureau worden vastgemaakt zijn voorbeelden daarvan. 
Beeld: Freepik/Rawpixel


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis