BAILINE

Onderhandelen? Zo doe je dat!

Onderhandelen en ondernemen zijn onlosmakend met elkaar verbonden, maar kan jij onderhandelen? Loop onze tips na en zorg ervoor dat geen enkele deal aan jou voorbij gaat, want onderhandelen valt te leren! 
 
Tip 1: Communicatievormen 
Onderhandelen is niet alleen praten, want naast verbale taal, is non-verbale taal (en daarmee lichaamstaal en energie) evengoed onderdeel van het onderhandelingsgesprek. Sterker nog, het begint met een mindset. Dus ga voor jezelf na wat jij wilt bereiken en hoe. In plaats van onderhandelen als een wedstrijd te zien, bekijk het als een samenwerking waarbij beide partijen hetzelfde doel hebben, namelijk een wederzijds voordeel behalen. Oftewel; wat is de toegevoegde waarde welke wij samen kunnen creëren? Om nog even terug te komen op verbale taal; woorden als ‘raakvlakken’ en ’langetermijnrelatie’ doen het goed, omdat zij onder andere het eerdergenoemde wederzijds voordeel benadrukken, maar daarnaast ook continuïteit. 
 
Tip 2: Achtergrondinformatie 
Ga na (en weet) wat de andere partij wil; check hun achtergrond erop na, hetgeen zij willen en hun motivatie daarachter. Hoe? Door onderzoek te doen en vragen te stellen. Én als jij eenmaal weet wat zij willen, dan kan jij jouw zaak uitleggen in voor hun interessante termen en daarmee (beter) inspelen op veranderingen in de loop van de onderhandelingen. 
 
Tip 3: Onderhandelingspunten 
Voor het minimale gaan, omdat jij bang bent om te veel te vragen? Niet doen! Vraag meer, want hoe meer jij vraagt, des te meer om over te onderhandelen en daardoor wordt jij weer in staat gesteld om toe te geven op de voor jou minder belangrijke punten. Dus voeg onderhandelingspunten toe en veel.  
 
Tip 4: Openheid 
Informatie creëert vertrouwen, dus hoe meer openheid jij biedt, des te groter de kans is dat de onderhandelingen een positieve uitkomst hebben. So remember, waar en voor hoever mogelijk; wees open. 
 
Tip 5: Waarde 
Wat is voor jou niet van waarde en makkelijk weg te geven, maar welke voor de tegenpartij des te meer van belang zijn? Zorg voor een goed gevulde back-up met inzetbare ’schatten‘ en maak hiervan gebruik indien nodig. 
 
Tip 6: Geld 
Uiteraard is tijdens het voeren van onderhandelingen geld een punt, maar in hoeverre valt of staat een onderhandeling hierbij? Bedenk welke factoren nog meer belangrijk zijn voor de tegenpartij en focus hierop indien jij deze kan leveren, vooral als de onderhandelingen vastlopen. 
 
Tip 7: Ja
Des te eerder de tegenpartij en jij het eens zijn, des te meer betrokkenheid. Dus plan (!) instemming in (zie onder andere tip 6) en tegen de tijd dat jullie bij de kern van de onderhandelingen komen, zijn er al vele raakvlakken en is daarmee de slaagkans vergroot.  
 
Tip 8: Marginaal 
Afwijzing werkt averechts en behoeft een hersteltijd, dus begin klein en ga met kleine stapjes vooruit; hierdoor is de kans dat de tegenpartij opgeeft bij een meningsverschil klein(er) en blijft de kans om elkaar in het midden te treffen. 
 
Tip 9: Deadlines 
Deadlines zijn funest, dus laat deze achterwegen! Zij wekken het idee dat de onderhandelingen een zakelijke transactie (het tegenovergestelde van een goede deal) omvat en dat vergroot weer mogelijke irritaties en het gevoel van onredelijkheid. 
 
Tip 10: Groot 
Denk jij dat jij nóg meer uit de deal kunt halen? Ga ervoor! 
 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis