Registreren

Attentie: 5 financiële agendapunten welke elke (beginnende) ondernemer moet nalopen

Een eigen franchise, een eigen onderneming of een eigen winkel; whatever you call itit’s amazing! Dus stop met dromen, en ga aan de slag! Maar hoe? Vind jij het een grote stap en geen idee waar te beginnen? Into Franchise zorgt voor een opstap en maakt jouw to do-lijstje kleiner door alvast één punt te behandelen: wij zetten vijf belangrijke, financiële agendapunten op een rij. Immers, een goede voorbereiding is het halve werk!  
 
1. Omnichannel 
Waar het begon met een reclame in de etalage, beperken reclame-uitingen zich tegenwoordig niet meer tot de offline winkeletages. De consument winkelt niet alleen in de winkelstraat, maar altijd en overal en hoe hij of zij wenst. Dus waar de koper is, is de verkoper ook. En daarom ga jij ‘omnichannelen’ en ben jij dus op meerdere kanalen te vinden, want als verkoper wil jij geen enkele verkoopkans missen. Van websites, tot social media en apps; het hoort er allemaal bij. Maar wees secuur in de keuze van jouw verkoopkanalen, want het is beter om één kanaal goed te doen, dan tien stuks matig. Het minimale? Een goede website en in ieder geval één a twee social media-kanalen, mits je deze regelmatig update met nieuwe content en acties.  
Note: Als franchiser check jij uiteraard eerst wat jouw franchisegever al doet op verschillende verkoopkanalen en sluit je hierop aan (lees: het bespaart een hoop geld en tijd). 
 
2. Contant, pin of creditcard? 
Een eigen business houdt ook in nadenken over de beschikbare betaalmethoden, want welke betaalwijze(s) bied jij aan en een waarom? Van contant tot pin (only), creditcard en online; het zijn allemaal mogelijkheden. De stelregel? Luister naar jouw klanten, want zo herken jij direct de betaalbehoefte en daarmee de kans om meer te verdienen. Franchiser? Check uiteraard hetgeen jouw formule doet; wellicht heeft de franchisegever al een overeenkomst met een bank of creditcardbedrijf én vergeet vooral niet te sparren met mede-franchisenemers (welke betaalmethoden hanteren zij en waarom?). In de volgende blog ‘Welke betaalmethoden kies ik voor mijn business?’ gaan wij hier verder op in. 
 
3. Zakelijke rekening 
Een zakelijke rekening is niet verplicht, maar uitermate handig om de privé en zakelijke boekhouding te scheiden. Daarnaast biedt een zakelijke rekening extra mogelijkheden waaronder een hogere betaalgrens en het verlenen van toegang aan een externe partij zoals een accountant. Sterker nog, een accountant verwacht meestal een zakelijke rekening wil hij of zij een juiste boekhouding kunnen voeren. En als kers op de slagroomtaart, is een zakelijke rekening vaak simpel te koppelen aan een boekhoudprogramma wat jouw inkoop-, verkoop- en loonadministratie vergemakkelijkt.  
 
4. Verzeker jezelf en maak een risicoanalyse 
Verzekeren is nodig, maar tot waar? Een risicoanalyse is winning! Want als startende ondernemer, is geld beperkt beschikbaar en dankzij een risicoanalyse kan jij selectief zijn in jouw bedrijfs- en personeelsverzekeringen. De meest voorkomende verzekeringen zijn een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een rechtsbijstandverzekering, maar ook een verzekering die de inventaris en voorraad dekt, net zoals een gebouwenverzekering. Franchisegevers bieden vaak groepskortingen aan wat aanzienlijk scheelt in de prijs. Ook is het nemen van een pakketverzekering vaak voordeliger door de extra korting.  
 
5. Bedrijfsplan all the way! 
Ondernemen kost geld, vooral als starter. Dus naast het feit dat een begin vaak lastig is, is het ook nog duur. Immers, een pand, eventuele verbouwingskosten en geld om een voorraad aan te schaffen, kosten geld. And guess what? Velen hebben dat geld niet op de bankrekening staan. Maak daarom een bedrijfsplan en ga met jouw plan onder de arm in gesprek met franchiseformules en banken. Een bank geeft sneller een lening aan een franchiser, omdat deze onderdeel is van een al bewezen succesformule. En vergeet niet dat er zelfs franchisegevers zijn die zelf een starterskrediet aanbieden; een kwestie van vooronderzoek!


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis