BAILINE

Een zakelijk gesprek voeren? Dit is hoe je het doet.

Gesprekken voeren doe je de hele dag. Het lijkt dan ook niet iets wat je nog moet leren. Maar voor dat ene superbelangrijke zakelijke gesprek wordt je misschien toch wat zenuwachtig. Misschien is het met een investeerder, misschien met een grote potentiële klant. In dat soort gevallen is het slim om je voldoende op het gesprek voorbereiden. Dit zijn wat zakelijke gesprekstips die je van pas zullen komen:

●    Wat wil de ander?

Veel ondernemers focussen vooral heel erg op hun eigen verhaal wanneer ze een belangrijk zakelijk gesprek voeren. Natuurlijk is het goed om te weten waar je over praat, maar probeer je ook eens in de ander te verplaatsen. Wat wil hij of zij uit het gesprek halen? Hoe is zijn huidige kennisniveau? Hoe zorg je ervoor dat je zijn tijd zo efficiënt mogelijk besteedt door de interessantste punten te bespreken?

●    Wees niet bang om in te grijpen

Veel leveranciers, klanten of investeerders waarderen daadkracht. Merk je tijdens het gesprek dat jullie teveel off-topic gaan? Wees dan niet bang om in te grijpen. Je bespaart zowel jezelf als de gesprekspartner tijd door weer te sturen richting het oorspronkelijke gespreksonderwerp.

●    Haal adem

Het kan dat je door het gespreksonderwerp of de gesprekspartner erg zenuwachtig of enthousiast bent geworden. Misschien heb je maar weinig tijd in de meeting en wil je graag zo veel mogelijk vertellen. Toch is het slim om voldoende pauzes te laten vallen wanneer je praat. Zo geef je de ander tijd om na te denken over wat je hebt gezegd en het komt bovendien een stuk zelfverzekerder over. 

●    Wees assertief, niet agressief 

Sommige mensen hebben er een handje van om goedkeuring te vragen in hun taalgebruik. Ze gebruiken verkleinwoordjes of sluiten hun zinnen af met een vraagteken. In een zakelijk gesprek komt dit niet sterk over. 

Zeg duidelijk wat je wilt, maar ruim ook voldoende tijd in om naar de mening van de ander te luisteren. Wanneer je dit niet doet, schiet je door van assertief (goed) naar agressief (schadelijk).

●    Vat samen wat er gezegd is

Je zou voor de grap eens moeten meten hoeveel woorden je in een minuut uitspreekt. Oftewel: in een half uur is er vaak al heel veel gezegd. Het komt nog te vaak voor dat gesprekspartners met een ander idee na afloop van een meeting naar huis gaan. Ze hebben dan niet goed samengevat waar het gesprek over ging. Probeer na elk onderwerp even kort te herhalen wat jullie overeen zijn gekomen of waar jullie nog over na willen denken. Schrijf dit eventueel ook op.

 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis