BAILINE

5 slechte eigenschappen van superproductieve ondernemers

Heb je wel eens zo’n artikel gelezen met allemaal tips van supergemotiveerde ondernemers?

Sta om half zes op, ren een uur op de loopband, eet linksdraaiende granola, onthoud de namen van je klanten hun huisdier..

Natuurlijk kun je daar best wat van opsteken, maar het lijkt soms ook zo onhaalbaar. Dat je denkt laat maar en je nog eens omdraait op de bank.

Voor deze 5 slechte eigenschappen geldt dat gelukkig minder. Grote kans dat je er nu al ‘last’ van hebt. In dit artikel lees je waarom ze voor superproductieve ondernemers eigenlijk best handig zijn:

1. Eenvoudig afgeleid
Gefeliciteerd! Je hebt al ruim honderd woorden gelezen.

Hopelijk was je niet eigenlijk iets belangrijkers aan het doen. Want dat lees je altijd in die zelfhulpartikelen. Diepe concentratie, aandacht, focus etcetera zijn enorm belangrijk. Stel je voor dat je even wat anders gaat doen. Of helemaal niets! Dat je wegdroomt terwijl je aan het werk bent.

Maar voor veel productieve ondernemers is dat eigenlijk helemaal niet zo erg. Ze laten zich eerder leiden door hun intuïtite. Als je makkelijk afgeleid raakt bij een klusje, is het misschien ook slimmer om het uit te besteden. En dagdromen brengt je op creatieve ideeën!

2. Heel veel twijfelen
Nog zo’n klassieker. Als je de foto’s op social media moet geloven, is iedereen de hele dag vol passie met van alles en nog wat bezig.

Maar jij weet het allemaal niet zo zeker. Verkoop je wel de juiste producten? Gebruik je de goede toon in je marketing? Heb je wel de beste mensen aangenomen?

Toegegeven: wie zich door twijfel laat verlammen, kan moeilijk een productieve ondernemer zijn. Maar wie de twijfel helemaal niet heeft, of - wat vaker voorkomt - volledig wegdrukt, maakt verkeerde beslissingen.

Twijfelen houdt je scherp. Noem het Productieve Paranoia.

3. Egoïsme
Even een gek gedachte-experiment:

Lig je nu op de bank Netflix te kijken?

Dan ben je - ervan uitgaande dat je nu bijvoorbeeld niet ook voor je kinderen moet zorgen - best altruïstisch bezig.

Je consumeert, betaalt een groot Amerikaans bedrijf en bent weinig productief, waardoor je concurrenten profiteren.

Egoïstischer zou zijn om keihard aan je bedrijf te werken. Daar wordt vooral jij immers beter van. Wellicht ten koste van de concurrentie.

Egoïsme moet natuurlijk niet doorschieten, maar regelmatig egoïstisch handelen is geen verkeerde eigenschap voor een slimme ondernemer.

4. Hebzucht
Een slechte eigenschap uit dezelfde categorie.

Ook hier moet je weer niet overdrijven, maar als je eerlijk bent, is hebzucht soms best een goede reden om ‘s ochtends uit bed te komen. Of om ‘s avonds wat langer door te werken.

5. Licht aangebrand
Kritiek is nooit leuk. En voor sommige mensen is het simpelweg verschrikkelijk. Misschien komt het omdat je als ondernemer een enorme perfectionist bent en alles tiptop in orde wilt hebben, misschien komt het omdat je nou eenmaal niet zo’n dikke huid hebt..

Maar hoe vervelend het ook voelt, het is vaak wel een goede motivator. Je wilt kritiek in de toekomst voorkomen en gaat daarom flink aan de slag met je producten of dienstverlening. Daarbij is het wel van belang dat je de juiste mensen om je heen verzamelt, zodat je niet voortdurend wordt lastiggevallen met kritiek die eigenlijk helemaal nergens op slaat.

Conclusie: slechte eigenschappen zijn soms best handig

Ook al twijfel je, ben je snel boos, enigszins egoïstisch, hebzuchtig of.. wacht, waar ging het ook alweer over?.. makkelijk afgeleid..

Weet dan dat je als ondernemer soms best profijt hebt van deze slechte eigenschappen, zolang je er maar niet in doorschiet.


Reactie


Reacties

  • onno strijkert

    Zat te denken aan egoisme en hebzucht. Egoisme waarbij je zorgt dat je grenzen stelt is niets mis mee. En hebzucht wat betekend het verlangen naar goed bedrijf goede baan goed inkomen, voor een goede opleiding voor je kinderen en bijv mooi huis etc etc, waar je bereid bent voor te werken is zo zuiver als wat. In NL ervaren we het als negatief wat het niet is.

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis