Crystal Marbles

7 aftrekposten voor startups

Als startup heeft u genoeg kosten, maar er zijn ook fiscale voordelen om de startende ondernemer vooruit te helpen. En daarom zeven aftrekposten op een rij...

1. Zelfstandigenaftrek
Iedere ondernemer jonger dan 65 jaar heeft recht op de zelfstandigenaftrek. Eisen? U moet voldoen aan het vastgestelde urencriterium. Oftewel: besteedt u 1225 uur per jaar aan uw bedrijf en doet u dit gemiddeld drie dagen per week? Dan zit u goed.

2. Startersaftrek
Aangezien in de beginfase winst een heus begrip is, helpt de startersaftrek u als ondernemer. Feitelijk is het een verhoging van de zelfstandigenaftrek. De startersaftrek is vastgesteld op 2123 euro en in het eerste jaar kunt u deze maximaal drie keer inzetten.

3. Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid
Bij arbeidsongeschiktheid kunt u ook een onderneming starten. Om u hierbij te ondersteunen is er de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid. Voor het eerste, tweede en derde jaar is de aftrek respectievelijk 12.000, 8000 en 4000 euro. Deze kan nooit hoger zijn dan u winst. De voorwaarden van de startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid:

● U bent ondernemer.
● U ontvangt een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
● U voldoet aan het afwijkende urencriterium van 800 uur.

4. MKB-winstvrijstelling
Deze vrijstelling is 14 procent van de door u behaalde winst. Let wel, u moet eerst de ondernemingsaftrek in mindering brengen over uw winst.

5. Meewerkaftrek
Houdt u urenadministratie goed bij. Helpt u partner namelijk onbetaald mee binnenin uw bedrijf, dan is daar de meewerkaftrek. Deze is afhankelijk van de behaalde winst en het aantal meegewerkte uren. U kunt maximaal vier procent van de winst aftrekken. Meer informatie? Check de handige meewerkaftrektabel.

6. Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk
Als u technisch-wetenschappelijk onderzoek of ontwikkelingswerk voor nieuwe technische, fysieke producten of productieprocessen verricht, dan is deze aftrek misschien voor u. Hoe? Simpel: u moet minimaal 500 uur per jaar besteden aan erkend speur- en ontwikkelingswerk en heeft een RVO-verklaring. Als starter krijg u zelfs een verhoogde aftrek.

7. Stakingsaftrek
Als u met uw bedrijf stopt, oftewel staakt, en verkoopt met winst, dan kunt u tot 3630 euro hierover aftrekken. Als voorwaarde geldt dat u minimaal drie jaar de onderneming moet hebben aangestuurd.

Note: tot slot, houdt alles goed bij! Want veel kosten die u maakt tijdens het starten en runnen van uw onderneming zijn deels of zelfs volledig aftrekbaar. Kijk op de Belastingdienst voor meer en gedetailleerde informatie.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis