Crystal Marbles

Overleven als winkelier in een kleine stad

Ook als je eigen broodjeszaak of kledingwinkel prima loopt, zou je je zorgen moeten maken over een trend in retailland. In kleine en middelgrote steden komt er - volgens cijfers van de NVM - steeds meer leegstand. Ondernemers in Amsterdam, Utrecht of Groningen hoeven zich niet zoveel zorgen te maken. Wie bijvoorbeeld in Hengelo of Kerkrade een vestiging uitbaat wel. Hier lees je waar de leegstand door komt en hoe je ‘m samen als winkeliers aan kunt pakken.

‘Bijenkorfsteden’ vs. de rest

Grotere steden hebben zo hun eigen aantrekkingskracht. Bijvoorbeeld een mooie historische binnenstad of een groot cultureel aanbod. Een dagje Amsterdam of Groningen betekent vaak echt een dagje uit.

In kleinere steden blijkt winkelen deels ook meer van praktische aard. Winkelketens zoals The Phone House, Paradigit, Kijkshop en natuurlijk de V&D konden de concurrentieslag met goedkopere en effectievere online concurrenten daardoor niet aan. Door de recente faillissementen ontstond er veel leegstand in kleinere en middelgrote winkelsteden.

Maar wat nu als je daar zelf als ondernemer geen last van hebt gehad? Jouw koffiezaak of slijterij loopt prima? Dan is het toch slim om met het oog op de toekomst alvast samen te werken met winkeliers in de buurt om je eigen gebied ‘online proof’ te maken. In de nabije toekomst dreigen er immers nog veel meer fysieke retailers te verdwijnen.

Ondernemersvereniging

Een logische eerste stap om mee te beginnen is door flink te investeren in de lokale ondernemersvereniging. Bedenk welke evenementen je samen kunt organiseren om meer dagjesmensen naar je winkelgebied te krijgen. Doe dit niet op ad hoc basis, maar maak ook echt een plan voor de langere termijn. De belangrijkste verandering is misschien wel een andere mindset: meer optrekken met ondernemers uit de omgeving, in plaats van iedereen of bepaalde winkeliers vooral als concurrent zien.

Gemeente: concentreer winkelgebieden

Maar winkeliers kunnen het niet alleen. Ook overheden en vastgoedpartijen zouden meer na moeten denken over hoe je een aantrekkelijk winkelaanbod in een kleinere stad houdt. Een idee is het aanstellen van zogenaamde winkelstraatmanagers die de balans tussen horeca, retail en andersoortige ondernemingen in de gaten houden.

Maar voor wie dergelijke overheidsinmenging te ver gaat: gemeenten zouden in ieder geval kunnen kijken of winkelgebieden meer geconcentreerd kunnen worden. Door versnippering loopt uiteindelijk de omzet van alle ondernemers achteruit.

 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis