BAILINE

Drie beginnersfouten die je als franchisenemer wilt voorkomen

Waarom het wiel opnieuw uitvinden? Wanneer je overweegt om een franchisevestiging over te nemen of zelf op te starten, kun je prima leren van alle fouten die de generaties voor je hebben gemaakt. Natuurlijk zijn er een heleboel details die van sector tot sector verschillen, maar dit zijn algemene veelvoorkomende beginnersfouten van franchisenemers.

#1 Ervan uitgaan dat je meer weet dan de franchisegever
Laten we even de vergelijking trekken met voetbal. Ja, Johan Cruijff was vanaf het begin aan eigenwijs, of Cristiano Ronaldo. Maar dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. De gemiddelde voetballer doet er goed aan om naar zijn oudere teamgenoten en de trainer te luisteren.

Als franchisenemer is je relatie met de franchisegever natuurlijk niet één-op-één vergelijkbaar met die van voetballer-trainer. Je hebt een grotere onafhankelijkheid, de franchisenemer heeft geen zeggenschap of hij je ‘opstelt’. Maar het zou zonde zijn om daar misbruik van te maken door vanaf dag één geheel je eigen plan te trekken. Leer van de best practices, van het franchisehandboek, van de aanbevelingen. Tenzij je het franchise-equivalent van Johan Cruijff bent natuurlijk..

#2 Fatsoenlijk boekhouden
Het lijkt niet het meest aantrekkelijke onderdeel van franchising: de cijfertjes. Zeker in de beginfase willen franchisenemers nog weleens wat boekhoudkundige taken over het hoofd zien. Terwijl deze juist - nog los van de verplichtingen voor de Belastingdienst - inzicht geven in je financiële prestaties en je eventueel helpen om op tijd bij te sturen.

#3 Hart & ziel (en anders niet)
Je gaat er misschien niet vanuit als je een gemiddelde Blokker of McDonald’s binnenstapt: maar grote kans dat er een ondernemer met hart en ziel aan het werk is om er een succes van te maken. Dat is namelijk de enige manier waarop je echt slaagt als franchisenemer. Stop diezelfde passie (sorry, een clichéwoord, maar wel waar) ook in je eigen onderneming. Al neemt dat natuurlijk niet weg dat je altijd na moet denken over een fatsoenlijke exitstrategie voor je franchise.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis