Registreren

Wat kost franchisen je nou echt?

Een eigen franchisevestiging openen betekent eerst investeren en later de (financiële) vruchten plukken. Dat weten de meeste aanstaande franchisenemers ook wel, maar ze verkijken zich soms op hoeveel geld je er de eerste jaren aan kwijt bent. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op de vraag hoeveel franchisen je nou echt kost.

De entreevergoeding

De meeste franchiseorganisaties vragen een entreevergoeding wanneer je je erbij wilt aansluiten. Dit staat dus nog los van de kosten die je periodiek afdraagt. De franchiser heeft hier meerdere redenen voor: 

  • Kaf van het koren scheiden. Door de fee te betalen laat je zien dat je je echt aan het merk wilt verbinden.
  • Kosten dekken om je in de beginperiode bij te staan. 

Voor bijvoorbeeld een Primera franchise ben je € 2000 entreegeld kwijt, maar bij een vestiging van Runnersworld is dat al € 7500. 

Meer over dit onderwerp weten? Lees dan:

Welke fee betaal ik als franchisenemer?

Hoge of lage opstartkosten?

Vergoedingen aan de franchisegever zijn natuurlijk niet de enige kosten waar je in het begin mee te maken krijgt. Je bent niet alleen geld kwijt aan het huren van een winkelruimte (indien van toepassing), maar ook bijvoorbeeld aan het overnemen van de inventaris of herinrichting. 

Franchiseketens met lagere opstartkosten zijn er natuurlijk ook. Denk bijvoorbeeld aan diensten waarvoor je geen fysieke kantoor/winkelruimte nodig hebt.

Franchisefee, personeelskosten, inventaris

Met alleen de opstartkosten ben je er nog niet. Een onderneming runnen kost natuurlijk ook geld. Te beginnen met de franchisefee. Elke keten berekent deze op een andere manier. Het kan een vast percentage van je omzet zijn, maar ook een vast bedrag. Let er ook op of de beoogde franchisegever kosten voor marketing apart doorrekent (‘marketingfee’) of dat het al bij de vaste franchisevergoeding zit inbegrepen. 

Ook ben je natuurlijk geld kwijt aan je inventaris, personeel, verzekeringen, huur, gas/water/licht enzovoorts. 

In een goed doortimmerd ondernemingsplan bereken je hoeveel eigen vermogen je nodig hebt om de vaste (niet-omzetgerelateerde) kosten in het eerste jaar te betalen. Zelfs als het aantal klanten nog wat tegenvalt. 

Vergeet daarbij ook zeker de kosten van je persoonlijke levensonderhoud niet.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis