Crystal Marbles

3 trends die de toekomst van franchise gaan bepalen

Wereldwijd gaat het goed met franchisers. Zelfs tijdens de economische crisis werden franchises over het algemeen minder hard geraakt dan zelfstandige ondernemers. Maar dat is natuurlijk geen reden om op je lauweren te gaan rusten. Wat zijn de belangrijkste trends waar je als franchiseondernemer in mee moet gaan? Wij zetten er drie op een rij.

Technologische ontwikkelingen

Nog niet iedere franchisenemer is om: zeker in de meer traditionele branches wordt er nog veel met contant geld en analoge systemen gewerkt. Experts verwachten echter dat digitale betaalsystemen gecombineerd met het verzamelen van klantdata de toekomst voor franchisers vormen. Hoe eerder je met data verzamelen begint, hoe sneller je er later de vruchten van kunt plukken. Analoog werkende franchisenemers kunnen dus maar beter snel omschakelen.

Shop-in-shops

Er is relatief meer fysieke winkelruimte beschikbaar dan tien jaar geleden. Dat biedt mogelijkheden voor zogenaamde shop-in-shop-concepten. Denk bijvoorbeeld aan de LaPlace in de Jumbo of winkels van Louis Vuitton in de Bijenkorf.

Shop-in-shop werkt vooral voor concepten die elkaar versterken. Risico’s zijn er echter ook: denk alleen al aan het faillissement van V&D, waar ook computerketen Paradigit de dupe van bleek.

ABN Amro onderzocht in een recent rapport wat de succesfactoren zijn voor een succesvolle shop-in-shop samenwerking: 

  1. Locatie (je kunt een shop-in-shop openen op een locatie om te ‘verkennen’ of je doelgroep hier komt.)
  2. Goede partner (passen je producten of diensten bij de winkel waar je in huis gaat? Maar ook de uitstraling en cultuur?)
  3. Afspraken (het allerbelangrijkst: kun je goede zakelijke afspraken maken? ABN adviseert om zo laagdrempelig mogelijk te beginnen.)

Meerdere vestigingen

Tot slot komen er steeds meer franchiseondernemers die meerdere vestigingen bestieren. Logisch want door het schaalvoordeel kun je je onderneming efficiënter runnen. Daarbij is het in competitieve regio’s wel van belang dat je de mogelijkheid hebt om te groeien. Meer daarover lees je in onze blog: Exclusief franchisegebied? Hier moet je op letten!


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis