Crystal Marbles

Deze 5 beroepen geven je een goede start als franchiseondernemer

Franchise wordt vaak als de ideale manier gezien om door te stromen van loondienst naar het ondernemerschap. Maar niet iedereen zal de overstap even goed bevallen. Mensen met de volgende vijf beroepen hebben alvast een voorsprong. Hun ervaring zal ze over het algemeen helpen bij de uitdagingen als zelfstandig franchiseondernemer.

Topsporter

Wie op een hoog niveau heeft gesport, weet hoe belangrijk discipline en doorzettingsvermogen is. Dat zijn nu net de karaktereigenschappen waar je het als franchiseondernemer ver mee gaat schoppen. Als sporter snap je ook dat het volgen van een bepaald systeem in je voordeel kan uitpakken. Tot slot spreekt het competitieve deel van ondernemen (doe het beter dan je concurrenten) sporters aan en is het de ideale basis voor een carrière na de professionele sportjaren.

Accountant

Het vereist durf en ondernemerschap om een franchiseavontuur aan te gaan, maar minstens even belangrijk is gedegen financieel inzicht. Een accountant heeft dit van nature. Hij of zij zal goed op de kosten kunnen letten en bovendien doorhebben wanneer iemand hem een financieel oor wil aannaaien. Ook werkt een accountant in de regel georganiseerd en zal hij prioriteit in zijn werkzaamheden kunnen aanleggen.

Leidinggevende

Managers of teamleiders hebben ervaring bij het aansturen van een team. Deze softskills komen natuurlijk van pas wanneer je een eigen zaak opstart. Het begint al bij het aannemen van de juiste mensen (is dit een teamspeler?) en gaat verder bij het bewaken van de juiste sfeer en werkhouding. Hoe groter je franchise groeit, hoe meer je aan je eerdere ervaring als manager hebt.

Verkoper

Hoe je het ook wendt of keert, een franchise is een commercieel bedrijf. Dat betekent dat je zult moeten nadenken over hoe je je doelgroep het beste aanspreekt. Natuurlijk speelt de marketingafdeling van de franchisegever daarbij een grote rol, maar dat betekent nog niet dat je zelf niets hoeft te doen. Een goede verkoper weet hoe ze haar klanten moet aanspreken, weet hoe ze anderen traint in het verkopen en heeft bovendien een neusje voor goede aanbiedingen of acties. Je ervaring bij een ander bedrijf als verkoper komt je als ondernemer zeker van pas.

Ondernemer

Wellicht ben je voor je franchiseavontuur al eerder ondernemer geweest. Bijvoorbeeld als freelancer of eigenaar van een kleine winkel. Hoewel je je ondernemerstijd misschien niet als succes zag omdat het niet het financiële gewin opleverde dat je wenste, is deze ervaring enorm waardevol bij het opstarten van een franchisevestiging. Je weet inmiddels hoe het is om eigen baas te zijn en kunt goed met de verantwoordelijkheden omgaan die daarbij komen kijken.

Geen van bovenstaande

Maar wat nu als je geen enkele ervaring hebt in bovenstaande beroepen? Kun je het franchisenemerschap dan maar beter laten? Absoluut niet! Iemand met de juiste instelling en vaardigheden is niet afhankelijk van eerdere werkervaring. En bijna niemand is een perfecte allrounder. Juist door het kennen van je eigen zwaktes, kun je effectief anderen inschakelen om het voor je te doen. Zo zal een accountant misschien hulp willen bij het aannemen van mensen en een salestijger met de belastingaangifte. Denk er alleen goed over na.


Reactie


Reacties

  • Johan van den Tweel

    Ik ben sinds 1 januari 2018 werkloos, na bijnae 40 jaar te hebben gewerkt in diverse leidinggevende functies van operationeel tot strategisch (politie, kustwacht, fiod, belastingdienst,m onderwijs, onderwijs inspectie en toezicht in de zorg) . Ik wil eens sparren over de mogelijkheden om als franchisenemer aan de slag te gaan op twee segmenten: 1. Een webshop, met artikelen in persoonlijke verzoring, voeding of sport. 2. Als interim manager of adviseur. Voor dat laatste heb ik al een website gemaakt: https://johanvandentweel.wixsite.com/mijnsite

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis