Registreren

7 leuke wetenswaardigheden over franchises

Franchising is niet iets van de laatste jaren. Een van de eerste franchises dateert waarschijnlijk uit de jaren 1920. De bekendste franchises zijn onder meer de McDonald’s, KFC, de Pizza Hut en Domino’s. De meeste bestaan al heel lang en over allemaal is wel een leuke wetenswaardigheid te vertellen. Hieronder hebben we er 7 voor je op een rijtje gezet.

1. Eerste Amerikaanse wegrestaurant 

Howard Johnson opende in de jaren 1920 het eerste Amerikaanse wegrestaurant in Pennsylvania. De Howard Johnson restaurants waren een van de eerste Amerikaanse franchises.

2. Ruimtegebrek

De naam Pizza Hut is wel op een heel bijzondere manier ontstaan. Toen de broers Carney hun bedrijf begonnen, hadden ze slechts de financiële middelen om 8 letters op een reclamebord te kopen. Zo zag de Pizza Hut het levenslicht.

3. Van ruilen komt huilen?

Voor pizza kun je ook naar Domino’s. James Monaghan kocht de voorloper van Domino’s samen met zijn broer Tom. Een jaar later gaf James de helft van zijn aandeel in het bedrijf aan zijn broer in ruil voor zijn Volkswagen Beetle.

4. Niet goud maar turqoise

De gouden M van McDonald’s zul je in Sedona in Arizona niet tegenkomen. De bestuurders van de stad waren bang dat de gouden M niet mooi bij de rode rotsen in het gebied zou passen en dus werd de M turquoise. In Monterey in Californië is de M zwart; de stad vond de gouden M niet stijlvol genoeg.

5. Revolutionaire openingstijden

De bekende Amerikaanse 7-eleven winkels hadden eerst een andere naam. Een souvenir van een vakantie in Alaska - een totempaal - inspireerde de eigenaren om de winkels Tote’m Stores te noemen. Na de Tweede Wereldoorlog veranderden ze de naam in 7-eleven. Hiermee werd gerefereerd aan de voor die tijd revolutionaire openingstijden.

6. Inspiratie opdoen bij kleine ondernemingen

Voor het Mexicaanse menu van Taco Bell deed eigenaar Glen Bell inspiratie op bij het Milta Café, een familiebedrijf in San Bernardino. Glen ging met regelmaat bij het eetcafé eten en vroeg de eigenaars het hemd van het lijf.

7.  Door brand verwoest

De bekende gefrituurde kip van de KFC werd niet voor het eerst in Kentucky maar in Asheville in North Carolina bereid. De oprichter van de KFC, Harland Sanders, was daar na een brand in zijn eerste restaurant naartoe verhuisd. Later verkocht hij zijn restaurant in Asheville en keerde hij terug naar zijn geliefde Kentucky.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis