Crystal Marbles

Waarom groepsdenken je bedrijf fataal kan worden (3 voorbeelden)

Nederland staat er bekend om: het poldermodel. Maar te veel naar consensus zoeken is voor een ondernemer niet altijd de juiste weg. Grote bedrijven zijn er in het verleden zelfs failliet door gegaan. In dit artikel laten we je dan ook aan de hand van 3 voorbeelden zien hoe en waarom groepsdenken je bedrijf of sector fataal kan worden.

Wat is groepsdenken? Hoe is het gevaarlijk?

Maar eerst natuurlijk de vraag wat we precies met groepsdenken bedoelen. Een bekend voorbeeld is de Abilene Paradox.

 Stel je voor dat iemand in 1974 voorstelt om in Abilene (Texas) wat te gaan eten. Het is 50 kilometer rijden over een hete zanderige weg (pre-airco) maar de meerderheid stemt toch toe. Als je na een lange tocht weer thuiskomt verzucht iemand dat het eigenlijk niet zo’n goed idee was. ‘Ja, ik was ook liever niet gegaan’, zegt de tweede. ‘Ik stelde het alleen maar voor omdat ik dacht dat jullie je verveelden.’ En zo bleek eigenlijk niemand naar Abilene te willen, maar door groepsdenken werd de trip toch ondernomen. Er zijn ook voorbeelden uit de praktijk.

Voorbeeld: Swissair

Ooit de ‘vliegende bank’ genoemd. Swissair was het voorbeeld van een betrouwbare luchtvaartmaatschappij. Dat zorgde er helaas ook voor dat het bestuur zichzelf als onoverwinnelijk begon te beschouwen. Met een herstructurering verdwenen de laatste opponenten van de goednieuwsshow in de board. Een paar jaar later ging Swissair failliet. 

Voorbeeld: Amerikaanse automakers

Jarenlang waren Amerikaanse automakers het boegbeeld van the American Dream. Had je het gemaakt? Dan kocht je een steeds grotere Ford, Mustang of Chevy. De fabrikanten profiteerden daar natuurlijk enorm van met steeds grotere winsten. Het zorgde voor een ‘bigger, better, faster’ cultuur bij de managementlagen van Amerikaanse automakers. Als iemand al eens zei ‘Moeten we niet eens wat met energiezuinig doen?’ werd dat door de rest weggelachen. 

Toen Toyota, Kia en Honda met kleine, voordeligere modellen doorbraken, hadden de traditionele automakers uit Amerika het nakijken.

Voorbeeld: banken voor de economische crisis

En tot slot misschien wel het allerschrikbarendste voorbeeld: de economische crisis. Natuurlijk is die niet alleen aan één factor toe te schrijven, maar wie het boek ‘Dit kan niet waar zijn’ van Joris Luyendijk heeft gelezen, weet dat groepsdenken onder bankiers tot de meest rampzalige gevolgen heeft geleid.

Les: laat ruimte voor afwijkende meningen

Wat kun je hier nu zelf mee binnen je franchiseonderneming? 

Zorg in ieder geval dat afwijkende meningen worden gewaardeerd. Laat expres iemand aanschuiven bij vergaderingen die net even anders denkt. En waak ervoor dat je mensen niet persoonlijk op hun mening aanvalt.


Reactie


Reacties

  • Renate fokkens

    En durf je team zo ver te stimuleren dat iedereen uit zijn hart en kracht durft te regeren! Ik heb gezien dat dit werkt en het is nog prettig ondernemen voor nezelf oo. Geen spelletjes, geen poppenkast maar samen ene team zijn. Iedereen heeft wel wat aan eigenaardigheden . fijn lekker zo houden en idd niet weg lachen in een groep met apengedrag 🦍

800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis