Registreren

Conflicten tussen Franchisegever en Franchisenemer

Ik werd gebeld door een franchisenemer van een grote landelijke keten. Hij wilde graag zijn contract met de franchiseorganisatie beëindigen. Bij het eerste telefoontje waarin de franchisenemer aan mij de situatie uitlegde vroeg hij alleen om advies. Dat hield hij zo’n 6 maanden vol totdat hij verzocht om ondersteuning in de vorm van mediation. Want eerlijk gezegd waren beide partijen, naast een stapel van 5 cm aan mails, geen stap verder gekomen. Toen ik beide partijen aan de tafel had zitten bleek de franchiseorganisatie ook het contract met hem te willen beëindigen. 

Onafhankelijke adviseur

Als onafhankelijke adviseur sta je dan tussen de partijen. Met eigenlijk maar één vraag aan beide partijen bij de eerste samenkomst. Wat willen we vandaag bereiken? Toen bleek dat beide partijen hetzelfde doel hadden: ze wilden niets liever dan afscheid van elkaar nemen. De  verwachtingen waren wederzijds niet uitgekomen. En er was geen vertrouwen meer dat dit nog zou kunnen gebeuren. Wonderlijk genoeg gunden beide partijen elkaar het allerbeste, omdat op het persoonlijke vlak er absoluut geen sprake was van rancune. Drie kwartier later schudden beide partijen elkaar de hand omdat er overeenstemming was over de overnameprijs, de overnamedatum en de voorwaarden waaronder de overname zou geschieden. En dat na een half jaar bakkeleien! 

Zo blijkt ook in de wereld van geschillen tussen franchisenemer en franchisegever een onafhankelijke derde partij uitkomst te kunnen geven door ‘van bovenaf’ te zoeken naar de oplossing in de vorm van overeenkomsten tussen de partijen. En deze overeenkomsten tussen de partijen zichtbaar te maken en te bespreken. 

Meer informatie?

Benieuwd wat Claasen, Moolenbeek & Partners voor jou kan betekenen in de relatie met de franchisenemers? Of omgekeerd, met de franchisegever. Neem vrijblijvend contact op met Leslie Pots van ons kantoor te Zeist, te bereiken op 06-10 94 75 01 of via leslie.pots@cmenp.nl


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis