BAILINE

Dit is wat je andere franchisenemers moet vragen (voor je tekent)

Laten we eerlijk zijn.. de brochures van een franchisegever zien er soms wel heel mooi uit. Maar ook als je al bijna zeker bent dat je wilt gaan tekenen, is het slim om nog eens na te vragen bij bestaande franchisenemers hoe zij hun ondernemerschap ervaren.

Dit is wat je ze kunt vragen:

Hoe lang duurde het voor je break-even draaide?

Natuurlijk heb je het nodige vermogen opgebouwd voor je een eigen franchise-avontuur begint. Maar het is slim om een realistisch beeld te krijgen van hoeveel het je precies kan gaan kosten. Hoe heeft de bestaande franchiser dat gedaan met zijn eigen vermogen? Hoelang duurde het voor hij of zij de kosten had terugverdiend?

Wat was het lastigste in je franchisecarrière tot nu toe?

De antwoorden die je op deze vraag zult krijgen verbazen je wellicht. Misschien wat het wel heel lastig om goed personeel te vinden. Of vond de franchisenemer dat hij nauwelijks aanloop kreeg in de eerste maanden. Omgekeerd kun je ook vragen naar wat er juist meeviel.

Hoe ervaar je de concurrentie? Wie is je grootste concurrent?

Zeker wanneer je in een concurrerende sector gaat ondernemen - een broodjeszaak opent bijvoorbeeld - is het goed om een beeld te krijgen van je concurrentie. Natuurlijk is dit bij fysieke vestigingen erg lokaal. Probeer dus een franchisenemer te vinden die in een soortgelijke buurt is gevestigd als waar je zelf een zaak wilt beginnen.

Kun je eens beschrijven hoe de franchisegever je ondersteunt?

Een belangrijke reden om je aan te sluiten bij een franchise is dat je niet zelf het wiel weer helemaal hoeft uit te vinden, maar dan moet je wel behoorlijke ondersteuning krijgen. Erg belangrijk is dus of het hoofdkantoor je ook voldoende ondersteunt. Praat hier bij voorkeur over met een franchisenemer die niet door de franchisegever is aangedragen, dan heb je ook de grootste kans op het eerlijke verhaal.

Merk je dat landelijke marketingacties echt effect hebben?

Zichtbaarheid in de media is een ding, maar dat wil nog niet zeggen dat de verkopen er gelijk door omhoog schieten. De beste manier om dit te testen, is door er met een bestaande franchisenemer over te praten.

Komen je verkopen overeen met wat er in de brochure staat?

Want daar gaat het uiteindelijk om. Het eerlijke verhaal van een andere ondernemer is meer waard dan rooskleurige voorspellingen.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis