BAILINE

Wat voor soort franchisenemer wil je worden?

Iedereen die besluit een franchisevestiging te openen is een ondernemer. Maar die heb je natuurlijk in soorten en maten. Wat voor soort franchisenemer wil je worden? Het is goed om hier vooraf al eens goed over na te denken. In principe kun je drie soorten franchisenemers onderscheiden. In dit artikel lees je welke.

Een eigen zaak heel goed runnen

Veel kersverse franchisenemers zullen zich aanvankelijk vooral richten op het succesvol openen van één locatie of vestiging. Sommigen willen daarna doorgroeien, maar zeker niet iedereen. Bijvoorbeeld omdat het te veel tijd en investering kost of juist omdat je je volledig op de kwaliteit van een overzichtelijk bedrijf wilt richten. Een franchisenemer zijn met één locatie heeft zowel voor- als nadelen. 

Voordelen:

 • Focus je helemaal op één overzichtelijk bedrijf.
 • Een haalbaar doel. 

Nadelen:

 • Minder financiële doorgroeimogelijkheden.
 • Kan gaan vervelen voor bepaald type mensen.

Meerdere vestigingen openen (in de regio)

Andere ondernemers hebben (van begin af aan) plannen om door te groeien naar meerdere franchisevestigingen. Bijvoorbeeld in dezelfde stad of regio. Een succesvolle zaak op poten zetten smaakt vaak ook naar meer. Kun je hetzelfde trucje elders herhalen? 

Voordelen:

 • Schaalvoordeel kan voor kostenbesparing zorgen.
 • Uitdaging voor de echte ondernemer.
 • Grotere financiële doorgroeimogelijkheden. 

Nadelen:

 • Tevens grotere financiële risico’s.
 • Het is lastig meerdere locaties in de gaten te houden.
 • Kan heel, heel veel tijd kosten.

Master Franchiser worden

En tot slot is er de master franchiser. Hierbij komt het er kortgezegd op neer dat je zelf ook deels franchisegever wordt. In samenspraak met het hoofdkantoor zoek je nieuwe kandidaten uit die met jouw ondersteuning een nieuwe vestiging gaan openen. Uiteraard krijg je een deel van de inkomsten of omzet die zij jaarlijks genereren.

Voordelen:

 • Dit is hoe je echt veel kunt gaan verdienen.
 • Uitdaging voor wie graag anderen begeleidt. 

Nadelen:

 • Niet elke franchisegever staat dit toe.

Je bent afhankelijker van anderen voor je succes.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis