Crystal Marbles

Hoe zorg je voor meer creativiteit op de werkvloer?

Veel ondernemers hebben het ene idee na het andere. Maar creativiteit beperkt zich natuurlijk niet tot leidinggevenden. In dit artikel lees je hoe je bij al je medewerkers creativiteit kunt stimuleren en waarom dat eigenlijk zo belangrijk is voor het succes van je bedrijf.

Waarom je creativiteit op de werkvloer wilt bevorderen

Mensen zijn creatieve wezens. Zelfs de allersaaiste accountant met de allersaaiste bril (sorry voor het stereotype) heeft weleens een originele ingeving. Het is alleen wel zaak om die creativiteit te stimuleren. 

Onderzoek wijst namelijk uit dat creativiteit en productiviteit vaak hand in hand gaan. Ook is het goed voor je werknemerstevredenheid. Zeker jongere werknemers willen met eigen creatieve ideeën aan de slag. 

Creativiteit op de werkvloer is dus belangrijk, maar hoe pak je dat aan?

Niet 24/7 achter dat beeldscherm!

Afhankelijk van de branche en het soort bedrijf kan het goed zijn om je personeel eens achter hun computer en smartphone vandaan te halen. 

De beste ideeën ontstaan namelijk meestal niet terwijl je naar een beeldscherm staart. Experimenteer eens met een schermvrije ruimte.

Laat mensen elkaar ontmoeten

Creativiteit ontstaat vaak door ‘toevallige’ ontmoetingen. Als ondernemer of manager kun je dit faciliteren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat mensen van verschillende afdelingen gebruik gaan maken van hetzelfde koffiezetapparaat of printer. Ook door de inrichting van je kantoor te veranderen, kun je ervoor zorgen dat mensen elkaar eerder ontmoeten.

Wandelend vergaderen helpt

Nog een manier om zowel de creativiteit als de productiviteit te bevorderen is wandelend vergaderen. In plaats van naar een beeldscherm of een tl-verlichte ruimte te staren, kijk je naar een voortdurend veranderende omgeving. Dat stimuleert je beslisvaardigheid en bovendien het aanmaken van nieuwe ideeën.

Tekenen of pingpongen

Beweging helpt de geest op gang brengen. Bij veel start-ups staat er daarom een pingpongtafel in de gezamenlijke ruimte. Misschien ook een idee voor je eigen onderneming. Of leg eens wat tekenspullen in de kantine. Wie weet wat voor creatieve uitspattingen ervan komen.

Faciliteer TED talks

Er is vaak ongelooflijk veel kennis in je organisatie zonder dat je het weet. Geef mensen de kans om daar iets van te delen in korte TED-talks van ongeveer 15 minuten. Het kan over werkgerelateerde zaken gaan, maar soms juist ook over thema’s daarbuiten.

Probeer het uit in kleine stapjes

Niet elke manier om creativiteit te bevorderen past bij elk bedrijf. Waak er daarom voor om in een keer té veel om te gooien. Probeer creativiteit in plaats daarvan in kleine stapjes te promoten.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis