BAILINE

Op je 50ste nog ondernemer worden? Hier moet je aan denken.

Is dit het nou? Bij iedereen zal die vraag vroeg of laat tijdens het werkende leven weleens opkomen. Waar de een het bij een overpeinzing laat, wil de ander misschien wel een compleet nieuwe carrière starten als ondernemer. Voordat je dat doet zijn er aantal zaken om te overwegen. We zetten ze hier voor je op een rij.

Waar komt je motivatie vandaan?

Je wilt iets anders gaan doen. Maar waarom eigenlijk? Door je eigen motivatie goed te onderzoeken voorkom je dat je later voor vervelende verrassingen komt te staan. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je je huidige baan eigenlijk te stressvol vindt. Je ziet een leven voor je waarbij je geen lange dagen op kantoor meer hoeft te maken met een baas die je op elk moment van de dag appt met weer een opdracht. Maar het leven als ondernemer is meestal nog zwaarder. Zeker in de beginperiode.

Passie is niet genoeg

Grote kans dat je een onderneming wilt gaat starten in iets wat je leuk vindt. Iets waar je gek op bent misschien wel. Maar passie alleen is niet genoeg. Een onderneming starten vereist net zo goed talent, doorzettingsvermogen en hard werken. Bedenk goed hoeveel je van die drie eigenschappen bezit. Hoeveel tijd kun je überhaupt vrijmaken om puur aan je nieuwe onderneming te besteden, naast hobby's en familie?

Maak een plan B

Wat nu als het niet lukt? Kun je terug naar je oude baan? Heb je een reserve waar je nog even op kunt teren? Wat is je op een na beste mogelijkheid? En wanneer bepaal je of je je onderneming moet doorzetten of niet? Wie een overzichtelijk plan B heeft, kan met een geruster hart aan zijn of haar nieuwe onderneming beginnen.

Wat vindt je omgeving?

Heb je een gezin dat deels van je inkomen afhankelijk is? Dan is het verstandig om je plannen uitgebreid met hen te bespreken. Want hoe graag je het ook wilt, zij zullen uiteindelijk meedelen in het succes of het falen van je onderneming. Bovendien is dit het moment voor een goede financiële realitycheck. Heb je het benodigde kapitaal wel?

Maar… het kan prima!

Tot zover heel veel waarschuwingen op een rij. Ondernemen is namelijk risico’s nemen. En op je vijftigste val je harder dan op je twintigste. Maar het is natuurlijk absoluut mogelijk om ook op latere leeftijd een carrièreswitch te maken. In sommige opzichten misschien zelfs wel beter omdat je inmiddels meer ervaring hebt en je keuze meer weloverwogen kunt maken. En als je kiest voor het franchise-ondernemerschap heb je er bovendien een stukje zekerheid bij.

 

Leestip: Deze 5 beroepen geven je een goede start als franchisenemer

 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis