BAILINE

Je franchiseformule laten groeien? Dit zijn de 5 grootste uitdagingen!

Franchising kan een prima manier zijn om je bedrijf sneller te laten groeien. Maar niet elke succesvolle ondernemer weet ook een succesvolle franchise op te zetten. In dit artikel bespreken we de vijf grootste uitdagingen bij het snel laten groeien van je franchiseformule.

#1 Snappen wat de rol van een franchisegever is

Als franchisegever werk je samen met andere franchisenemers. Er zit een significant verschil tussen het aansturen van werknemers en zelfstandige ondernemers. Niet elke beginnende franchisegever is hier voldoende van doordrongen. Het is niet je rol om de onderneming van je franchisenemer te micromanagen, maar wel om hem of haar voldoende te ondersteunen met trainingen, marketing en support.

#2 Je personeel de verhoudingen laten snappen

Franchisenemers zullen ook veel met je personeel te maken krijgen. Ook voor hen is het essentieel om de verhoudingen tussen franchisegever en franchisenemer goed door te hebben. Een autoritaire - maar effectieve - teamleider is bijvoorbeeld misschien niet de beste persoon om contact te hebben met je franchisenemers.

#3 Voldoende kapitaal verzamelen

Franchising is tot op zekere hoogte een shortcut om met beperkt kapitaal, toch sneller te kunnen groeien. Franchisenemers brengen namelijk eigen vermogen in. Maar daarmee moet je absoluut niet onderschatten hoeveel tijd en geld het kost om een succesvolle franchiseformule op poten te zetten. Je hebt op zijn minst een paar jaar nodig om deze kosten weer terug te verdienen.

#4 Een stevige infrastructuur op poten zetten

Aansluitend op het vorige punt: wie niet voldoende kapitaal investeert in een fatsoenlijke franchising infrastructuur, zal al snel tegen problemen aanlopen. Denk aan een goed uitgewerkt trainingsprogramma voor nieuwe franchisenemers en hun personeel, maar ook aan richtlijnen voor winkelinrichting, merkbeleving, klantenservice, marketing, inkoop, administratieve ondersteuning en ga zo maar door.

#5 De juiste franchisenemers vinden

Last but not least: vind de juiste mensen om je franchiseformule mee te laten groeien. Liever lang op zoek naar vijf succesvolle ondernemers, dan snel starten met twintig middelmatige individuen.

Leestip: Voor- en nadelen van een franchiseformule starten


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis