BAILINE

Gestresst? Drie tips om weerbaarheid op te bouwen

Weerbaarheid zou een vak op de middelbare school moeten zijn. En dan niet fysieke weerbaarheid, maar juist hoe je omgaat met mentale tegenslagen. Iedereen, en zeker ondernemers, krijgt namelijk te maken met stress. De truc is om je er bewust van te zijn en er mee om te leren gaan. In dit artikel lees je drie tips over hoe je dat doet. 

Laten we met bewustwording beginnen. Stel je eens voor dat: 

  • Iemand je volledig tegenspreekt. Luister je dan aandachtig naar wat hij of zij te zeggen heeft?
  • Je even je dag niet hebt. Kun je dan nog steeds goed duidelijk aangeven wat je precies wilt?
  • Je in een stressvolle situatie zit. Handel je dan niet naar de eerste impuls die je te binnen schiet?
  • Je voor een groot probleem komt te staan. Zie je dan ook de positieve kanten en de mogelijke leermomenten?
  • Je erg druk werk hebt. Neem je dan ook tijd voor de dingen die je echt leuk vindt om te doen? (‘ik vind mijn werk leuk’ telt niet). 

Antwoord je voornamelijk ‘ja’ (en wees alsjeblieft eerlijk tegen jezelf)? Dan ben je goed bezig. Anders is er werk aan de winkel.

Gelukkig is weerbaarheid een spier die je kunt trainen: 

  1. “Life's under no obligation to give us what we expect.” aldus de Amerikaanse schrijfster Margaret Mitchell. Er is niets mis met ambitieus zijn en groot denken, maar je hebt geen recht op success, je kunt er niet op rekenen. Daarom is het belangrijk om je te focussen op de zaken die wel gelukt zijn. Wees dankbaar voor wat je bereikt en je hebt minder stress wanneer iets mislukt.
  2. Alcohol, koffie en escapisme zijn verleidelijk als het even wat minder gaat. Maar het omgekeerde is natuurlijk waar. Voordat je gelijk roept: “Nee, maar zo werkt dat niet voor mij.” Probeer het een tijdje uit. Bijvoorbeeld een maand lang op tijd naar bed gaan en gezond eten. Bekijk daarna wat de resultaten zijn.
  3. Blijf uitdagingen opzoeken. Waar weet je nog niet veel vanaf? Waar ben je nog niet goed in? Door je ook in goede tijden buiten je comfort zone te begeven, komt het minder hard aan als het ineens moet omdat je met een tegenslag te maken krijgt.

Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis