BAILINE

Minder starters in detailhandel, terwijl juist meer retailers ermee ophouden

Nederland kent het laagste aantal starters in de detailhandel sinds 2010. Ook is het aantal retailondernemingen dat ermee stopt voor het tweede jaar op rij toegenomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Uit eigen beweging stoppen in plaats van gedwongen faillissement
Toch is het economische nieuws niet zo slecht als het lijkt. Eerder berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek al dat het aantal faillisementen sinds 2013 steeds meer terugloopt. In dat jaar werden nog bijna duizend faillissementen uitgesproken, in 2016 betrof het nog maar ruim vijfhonderd ondernemingen die failliet gingen.

De opheffingen stijgen echter wel. Het ging om bijna dertienduizend gevallen, dat betekent een stijging van dertien procent ten opzichte van een jaar eerder. In zo goed als alle sectoren werden meer opheffingen gemeten. Het CBS spreekt van opheffing als het overgrote deel van de activiteiten wordt beëindigd, zonder dat een ander bedrijf deze voortzet.

Belangrijke redenen voor detaillisten om hun activiteiten te stoppen zijn onder andere: een niet rendabel bedrijf en met pensioen gaan. Meer dan vijftig procent van de opheffingen komt voor rekening van webwinkels.

Aantal starters op laagste niveau sinds 2010
Met iets meer dan veertienduizend starters ligt het aantal nieuwe detaillisten op het laagste niveau sinds 2010. Bijna twee derde van alle nieuwe retailers valt in de categorie ‘detailhandel, geen winkel of markt’. Dat komt in de regel neer op online winkels.

Onderaan de streep: Nog steeds meer starters dan stoppers
In totaal zijn er bijna 115.000 ondernemingen actief in de detailhandel. Dat is een toename van ruim anderhalf duizend ten opzicht van het jaar daarvoor. Er zijn dus nog steeds meer starters dan stoppers.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis