BAILINE

5 oorzaken én oplossingen voor gebrek aan focus bij ondernemers

Je wilde nog even een mailtje sturen aan.. hé wacht, dat is een leuk artikel.. ‘sorry, ik kom er zo aan’.. hmm wat wilde je daarnet ook alweer doen.. Herkenbaar? Veel ondernemers hebben problemen om zich voldoende te focussen. Vaak met negatieve gevolgen voor hun omzet. Gelukkig kun je hier iets aan doen. Dit zijn de vijf belangrijkste oorzaken én oplossingen voor een gebrek aan focus.

Iedereen loopt naar binnen

Te beginnen met de omgeving waarin je werkt. Als ondernemer is het natuurlijk belangrijk om beschikbaar te zijn voor je klanten, leveranciers en werknemers. Maar je kunt ook té beschikbaar zijn. Als iedereen op elk moment binnenloopt met vragen of opmerkingen, kom je nauwelijks meer aan je werk toe. Maak daarom afspraken op welke tijden je wel en niet kunt overleggen. Bijkomend voordeel: wanneer je werknemers weten dat je beperkt de tijd hebt, zullen ze gerichtere vragen stellen.

Een gebrek aan slaap

Niets zo funest voor je concentratie als een gebrek aan slaap. Daar doen die drie koppen espresso weinig aan. Je krijgt daardoor namelijk later op de dag weer een dip. Probeer uit te vinden wat het ideale aantal uur slaap is voor jou persoonlijk. Lees ook onze eerdere blog: Uitslapend rijk worden. Waarom je als ondernemer niet om 5 uur hoeft op te staan.

Geen prioriteiten

Veel ondernemers hebben de neiging zich overal mee te bemoeien. Door al dat micromanagement verlies je focus en ben je bovendien minder productief. Schrijf daarom van tevoren op wat je belangrijkste doelen op die dag of in die week zijn. En concentreer je daarop.

Te veel stress

Een gebrek aan focus en stress versterken elkaar. Daardoor kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen. Voorbeeld: gedurende de dag kom je erachter dat je onmogelijk al je taken nog af kunt krijgen. Je raakt gestrest en probeert steeds meer tegelijk te doen. Uiteindelijk krijg je daardoor nog minder gedaan dan wanneer je de keuze had gemaakt om sommige zaken door te schuiven naar een ander moment.

Suiker, vet, zout

We hadden het eerder al even over overmatig koffiegebruik. Hetzelfde kun je zeggen van suiker, vet en zout. Ze geven je een kortstondige rush en daarna zak je weer helemaal in. Juist tijdens die dips blijkt het extra lastig om je te concentreren. Daarom is een gezonde leefstijl een absoluut voordeel voor een productieve werkweek.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis