BAILINE

Hoe datalekken je onderneming veel geld kunnen kosten

Consumenten zijn zich bewust van online veiligheidsrisico’s, maar houden bedrijven er wel voor verantwoordelijk als er iets misgaat. Dat blijkt uit onderzoek van chipkaartproducent Gemalto.

“De moderne consument kiest voor gemak en verwacht van bedrijven dat ze dit leveren, maar tegelijkertijd ook hun data veilig houden”, vertelt Jason Hart, Chief Technical Officer Databescherming bij Gemalto. “Nu er steeds vaker rechtszaken voorkomen tegen bedrijven over datalekken is het belangrijk om consumenten te laten zien hoe ze hun data kunnen beschermen. Daarbij hoort voorlichting over methodes zoals tweestapsauthenticatie en versleutelde oplossingen.”

Grote angst voor datalek onder consumenten
Maar liefst 58% van de respondenten geeft aan bang te zijn om slachtoffer te worden van een datalek. Daarnaast hadden respondenten een niet al te groot vertrouwen in hoe bedrijven met hun gevoelige data omgaan. Slechts drie op de tien respondenten (29%) heeft er vertrouwen in dat bedrijven de veiligheid van hun data serieus nemen.

De grootste kans op een datalek zien consumenten op sociale media of via erotiekwebsites. Ook torrentsites en online bankieren scoren hoog.

Repercussies voor bedrijven met datalek
Wie is er verantwoordelijk voor het veilig opslaan van data? De overgrote meerderheid (70%) van de consumenten vindt dataveiligheid de verantwoordelijkheid van bedrijven. Terwijl slechts één op de vijf respondenten (18%) zelf actief bezig is met de beveiliging van zijn eigen data.

De gevolgen voor ondernemingen waar gevoelige data worden gestolen of geopenbaard zijn niet mals: Bijna tweederde (64%) van de deelnemers aan het onderzoek zou geen zaken meer willen doen met zulke bedrijven. Ook geeft bijna de helft aan juridische stappen te overwegen tegen bedrijven waar hun data van is gestolen.

Wereldwijd onderzoek
Gemalto voerde het onderzoek uit onder 9000 consumenten uit de Benelux, India, Japan, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Frankrijk, Duitsland, Rusland, de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi Arabië  en de Verenigde Staten.

 

 


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis